De dag van het overlijden..

Hoi lieve lezers,

Ik ga jullie proberen te vertellen hoe het overlijden van mijn vader was, die dag. Iets wat ik lastig vind omdat mijn herinneringen aan die dag heel erg door elkaar heen lopen.

Ik werd in de morgen om 05:30 uur wakker van de wekker, die had ik namelijk lekker vroeg gezet zodat ik extra lang had om nog met mijn vader te zijn. Ik en mijn zusje lagen samen in het grote bed (het tweepersoonsbed van mijn vader, waar hij zelf al sinds een halfjaar niet meer in sliep), we bleven nog even 20 minuutjes liggen om een beetje wakker te worden en zijn toen naar beneden geslopen. Mijn ouders en de nachtzuster (Agnés) zaten al op de bank een dvd te kijken van meatloaf (muziek die mijn vader erg goed vond). De dokter zou om half 11 komen dus we hadden nog genoeg tijd om te ontbijten en afscheid te nemen. Rond half 10 kwam mijn vriend en een halfuur later was ook mijn tante gearriveerd.

Om half 11 stond de dokter voor de deur. Hij kwam even zitten en vroeg aan mijn vader of hij nog steeds zeker was van zijn zaak. Dat was hij. Toen kwam het echte moment van afscheid nemen. De dokter ging zijn spullen klaar maken en wij (mama, ik, Michael, mijn zusje en mijn tante) namen één voor één afscheid. Het afscheid was heel zwaar! Het was de laatste keer dat je dingen tegen papa kon zeggen. Dat je kon zeggen dat je van hem houd en hem gaat missen etc.

De dokter kwam terug de kamer in en zei dat we er allemaal bij mochten komen zitten als we dat wilden. Als eerste gaf de dokter mijn vader een slaapmiddel waarvan hij onder narcose zou gaan. Vervolgens spoot hij het euthanasie medicijn door het slangetje. Ik denk zelf dat de narcose al te zwaar was voor mijn vader en dat hij toen misschien al overleden was. De dokter stelde 10 minuten later om 11:20 de officiële tijd van overlijden vast. Wel moest dit nog worden bevestigd door een andere arts die een uurtje later zou komen.

De andere arts was vrij snel weg. Ze hoefde eigenlijk alleen zijn naam te controleren op zijn legitimatie en een overlijdensakte te overhandigen. Ik en mijn zusje hebben daarna Lian gebeld van de buurtzorg, die kwam ons helpen met het wassen en aankleden van papa. Mijn oom was inmiddels ook gearriveerd en gaf mij, mijn moeder en mijn zusje een hanger cadeau zodat we deze dag op een mooie manier konden gedenken. Kort daarna werd de begrafenisondernemer gebeld en werd papa overgebracht naar de aula waar hij opgebaard werd. Daarna kwam ook de rest van de familie om afscheid te nemen van mijn toen overleden vader.

Er moest veel geregeld worden na het overlijden van mijn vader en eerlijk gezegd weet ik daar niet zo veel meer van. Het enige wat ik nog weet is dat we de aula waar papa lag mooi hadden gemaakt met een Elvis beeld en nog andere spullen die van mijn vader waren. Ook hadden we een cd speler neer gezet met Elvis muziek zodat het echt papa zijn plekje was.

Poe het is een best lang verhaal geworden. Ik merk dat ik toch meer onthouden heb van die dag dan ik dacht. Ook merk ik dat ik een brok in mijn keel krijg als ik het nalees. Wat was het een emotionele dag zeg!

Een gedachte over “De dag van het overlijden..

  1. Caroline

    Heel mooi geschreven Maan. Zo herinner ik het me ook. Het is precies zo gegaan als je vader wilde dus een mooie dag. Maar ook een hele verdrietige dag omdat je de laatste keer afscheid neemt van iemand waarvan je heel veel houd. Je wilt hem absoluut niet kwijt, maar je weet ook dat het onvermijdelijk is omdat hij zoveel pijn had en niets meer kon, dus zo geen leven meer had.

    Kus mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s