Euthanasie

Euthanasie = goede dood, milde dood of genadedood, verwijst naar handelingen die sterven zonder veel lijden van een andere persoon bevorderen. Volgens de online versie van Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal betekent euthanasie “levensbeëindigend handelen bij ongeneeslijke ziekte of ondraaglijk lijden, door een ander dan betrokkene, op diens verzoek” (Dikke Van Dale Online, versie mei 2013). In de meeste landen is euthanasie bij wet verboden en wordt het vervolgd als een misdrijf. In Nederland en België is euthanasie gelegaliseerd. Hoewel historisch gezien de term verschillende invullingen kreeg, staat euthanasie tegenwoordig voor actieve levensbeëindiging op verzoek van de patiënt zelf. Bron: Wikipedia.

Mijn vader heeft gekozen voor euthanasie. Een weloverwogen besluit! Een moeilijke maar dappere keuze!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen altijd een beetje tegen euthanasie was. Maar na wat er allemaal met mijn vader is gebeurd ben ik hierop teruggekomen. De euthanasie van mijn vader was het moeilijkste besluit dat hij tijdens zijn ziekte en misschien wel tijdens zijn hele leven heeft moeten nemen. Het is niet niks om aan je naasten te moeten vertellen dat je stopt met leven. Mijn vader heeft van iedereen afscheid kunnen nemen, de éne keer ging dit heel rustig en de andere keer met veel tranen. Vooral de laatste 3 dagen waren heel emotioneel en heftig. Je wilt zoveel mogelijk dingen nog bespreken maar achteraf kom je er toch achter dat je nog dingen vergeten bent te vragen. Een paar van die vragen kan mijn moeder vast wel beantwoorden maar het is toch anders dan wanneer je vader het je persoonlijk verteld. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel moeilijk om na te denken over mijn trouwerij (als die ooit gaat plaatsvinden dan ;)). Mijn vader kan er namelijk niet bij zijn en dat steekt me ontzettend! Het mag misschien heel burgerlijk zijn maar wie brengt mij nou naar het altaar? Mijn vriend zei al dat wij gewoon samen naar voren lopen, is wel zo gezellig toch?

Bij euthanasie komt ook nog heel wat kijken. Je kan het niet zomaar even beslissen. Je eigen huisarts moet het goedkeuren, vervolgens komt er nog een zogenoemde “scanarts” die gaat controleren of het wel echt je eigen keus is en of je wel echt ongeneselijk ziet bent en of je er goed over nagedacht hebt etc. Vervolgens brengt de scanarts verslag uit (ze zegt ‘ja’ of ‘nee’). Dan moeten alle medicijnen nog besteld worden, een huisarts heeft euthanasie medicijnen namelijk niet in een kastje liggen. Vervolgens komt de huisarts nogmaals langs om te controleren of je nog steeds achter je keuze staat en prikt daarna een datum.  En op de ochtend van de euthanasie word weer gevraagd of je nog steeds euthanasie wilt. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 weken voor de euthanasie plaats vind. Bij mijn vader was dit 6 dagen aangezien hij al een euthanasieverklaring had (dat scheelt tijd).

Wat vind jij van euthanasie?
Vind je het terecht dat het nog in heel veel landen bij wet verboden is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s