Mijn vaders graf.

Het voelt goed om bij mijn vaders graf te zijn. Soms voor 5 minuten en soms voor een uur.

Vandaag ben ik ook weer even geweest. Ben ik voor het graf gaan zitten, tot grote ergernis van andere grafbezoekers. Echt iedereen moet er een opmerking over maken “zit je lekker van het weer te genieten?” of “volgende keer een stoeltje meenemen?”.. Met een stoel over de begraafplaats sjokken is niet raar dan? Anyway, ik ga dan altijd lekker zitten en dan praat ik met mijn papa. Vertel ik hoe mijn dag was en wat ik allemaal heb meegemaakt. Super weird I know! Maar het geeft me een rustig gevoel.

Ik denk dat doordat ik naar het graf ga en daar mijn hart lucht ik beter met het verlies kan omgaan. Ik denk echt elke dag aan mijn vader maar ik merk dat ik nu ook vaker op een leuke manier op hem terug kijk. Ik kan gewoon heel erg lachen om hoe hij was. Zijn manier van doen! Altijd vrolijk en positief. Ik ben echt heel erg trots op mijn vader hoe hij ondanks alles zo vrolijk kon blijven. Ik ben er stiekem zelfs jaloers op. Ik weet dat ik zelf ook een sterk meissie ben hoor maar ik vraag me af of ik zo positief zou blijven als ik mijn doodvonnis zou krijgen.

Omdat ik dus zo regelmatig op de begraafplaats te vinden ben maak ik mijn vaders graf dus ook altijd netjes/mooi. Plantjes poten en water geven. Bruine blaadjes weghalen. Kaarsje aanzetten. Het geeft rust als ik weet dat het graf er mooi bij ligt. Zoals je op de foto’s kunt zien beginnen we hier ook steeds creatiever in te worden. Het hartje gemaakt van Viooltjes was een ideetje van mijn moeder en ik moet zeggen dat wij dat mooi hebben uitgewerkt!

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik hem elke dag een beetje meer ga missen. Soms vraag ik me wel eens af of het ooit makkelijker word. Of ik ooit voluit kan zeggen dat ik het een plekje gegeven heb. Ik weet dat het allemaal nog maar pas gebeurd is maar het lijkt alsof ik nog steeds net zo stil sta als toen. De hele wereld om me heen hobbelt verder en ik sta stil. Ik ga nog wekelijks en soms zelfs dagelijks naar mijn vader toe, het is nu misschien anders maar mijn leven draait nog steeds om hem. En dat vind ik echt niet erg hoor maar ik had het zo graag anders gezien. Als mijn vader niet ziek geworden was dan was ik hem hoogstwaarschijnlijk nu niet kwijt geweest. Dan had hij me kunnen zien trouwen. Dan had hij kunnen komen klussen in mijn toekomstige huisje. En was hij op den duur hopelijk opa geworden, iets waar hij zelf heel erg naar uit keek. Wat is kanker een ontzettende klote ziekte! Een toekomst afpakkende rot ziekte!

1947946_683585231698992_1704466955_n 10008478_683585205032328_1681255664_n

4 gedachtes over “Mijn vaders graf.

 1. Nel

  Mooi manuela, ik weet alleen het gemis blijft, ook al ben ik ouder dan jij nu maar ik weet dat ik mijn vader ook nog altijd mis, maar vergeten doe je nooit. En wat jij over Johan schrijft zo herkenbaar want hij had ook een groot gevoel voor humor.Hij deed altijd stoer maar daar zat een klein hartje achter,en ik weet ook hoe erg hij het vond dat van jullie niet meer mee te maken ,maar het was een kanjer zei ook altijd dat het goed ging zo ziek als hij was.En als jij naar het graf wilt moet je ook gewoon gaan het geeft kracht ,groetjes Nel

 2. Marit de Brabander

  Hoi manuela,
  Ik weet niet of je me nog kent, het meisje van de bassischool in je zusje haar klas. Ik vind het heel erg voor jullie en wist dit ook helemaal niet! Mijn vader is dit jaar al 6 jaar overleden en ik herken elk woord wat je zegt (ik heb al je verhalen gelezen). Ik heb veel respect voor jou/jullie en ik kan er weinig over zeggen, het enige wat ik wil zeggen is dat ik maar al te goed weet hoe jij je elke dag voelt. Schrijven helpt inderdaad erg veel. Je vader is een engel op jullie schouders. Veel sterkte liefs Marit

  1. Hoi Marit,

   Ik weet nog wie je bent hoor :). De tijd gaat hard zeg, ik wist niet dat je vader al weer bijna 6 jaar overleden was.

   Het is mooi dat je zegt dat mijn papa een engel op mijn schouder is, zo voel ik dat ook!

   Jij ook nog veel sterkte, en bedankt voor je berichtje!

   Groet van Manuela.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s