Kanker

Dit jaar bestaat de KWF kankerbestrijding 65 jaar! In die 65 jaar is er ontzettend veel veranderd. Vroeger wilde artsen de patiënt zo lang mogelijk in leven houden, bijna ten kosten van alles. Tegenwoordig is de kwaliteit van leven zo veel belangrijker geworden. Ook is het gemiddelde aantal kankerpatiënten dat na 5 jaar nog in leven is ontzettend gestegen. Dit was in het jaar 1949 gemiddeld 25 procent en inmiddels is dit opgelopen tot 61 procent!

Cijfers over kanker

  • In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen ooit kanker.
  • Elk uur krijgen 12 mensen de diagnose kanker.
  • Bijna 90% van de kankerpatiënten is 50 jaar en ouder.
  • Per jaar overlijden bijna 44.000 mensen aan de gevolgen van kanker.

top 10 meest voorkomende kankersoorten

Slokdarmkanker

Mijn vader had slokdarmkanker. Een vorm van kanker die (bij uitzaaiingen) lastig te behandelen/genezen is. Per jaar krijgen 1917 mannen en 646 vrouwen slokdarmkanker. Per jaar overlijden 1737 mensen aan deze vorm van kanker. De exacte oorzaak van slokdarmkanker is moeilijk vast te stellen wel is bekend dat roken en overmatig alcoholgebruik een rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker. Erfelijke aanleg speelt bij het ontstaan van slokdarmkanker maar zelden een rol. Bij het vaststellen van het behandelplan word gekeken naar het stadium van de ziekte, de plaats van de tumor en de lichamelijke conditie van de patiënt. Bij ongeveer 25 procent van de patiënten is genezing mogelijk, bij deze mensen word een operatie uitgevoerd. Als de ziekte niet meer te genezen is word er overgegaan op een palliatieve behandeling. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten. Omdat slokdarmkanker op het begin vrijwel geen klachten geeft word de ziekte bij veel mensen pas vastgesteld als genezing al niet meer mogelijk is.

Ik woon samen met mijn moeder en mijn zusje. Volgens de cijfers van het KWF krijgt één van ons dus kanker. En terwijl ik dit typ hebben al minstens 15 mensen te horen gekregen dat ze kanker hebben. Als je er over nadenkt is het eigenlijk bizar dat een ziekte waar al zoveel over bekend is nog zo moeilijk te genezen is. Ik hoop dat er ooit een dag komt waarop we kunnen zeggen dat kanker te genezen is.

Bron: www.kwf.nl

3 gedachtes over “Kanker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s