De uitvaartdoos

Gisteren had ik de behoefte om herinneringen op te halen. Vandaar dat ik de ‘uitvaartdoos’ van mijn vader in gedoken ben.

In deze doos zitten de ontwerpen van de rouwkaart, mijn vader heeft namelijk verschillende ontwerpen gemaakt waarvan hij er uiteindelijk eentje gekozen heeft. Ook zitten de sieraden van mijn vader er in en het condoleance boek en de kaarten die we gekregen hebben van mensen die ons sterkte wilde wensen. Ook zitten er 3 cdtjes in. Op het eerste cdtje staat de muziek die afgespeeld is tijdens de uitvaart, op cd twee staat de uitvaart (alleen geluid, geen beeld) en op het derde cdtje staat een afscheidsboodschap van mijn vader.

Ik ben begonnen bij de ontwerpen van de rouwkaart. Wat me opviel is dat op de ontwerpen als overlijdensdatum 2013 staat. Mijn vader is er nooit vanuit gegaan dat hij 2014 zou halen, wat hem overigens wel geluk is. Alle artsen die hem behandeld hebben waren ook met stomheid geslagen. Eerst blijkt dat je kanker hebt in een vergevorderd stadium en dan blijkt dat je maag aan het afsterven is en toch hou je het ruim 2/3 maanden langer uit dan dat de artsen gedacht hadden.

Daarna kwamen mijn vaders sieraden langs. Hij had altijd een horloge om, 2 ringen en 3 kettingen. Hij deed zijn sieraden nooit af. Ik zag mijn vader weer helemaal voor me. Ik weet nog dat hij 2 van de kettingen van mij en mijn zusje heeft gehad, gekocht in een souvenir winkeltje in ons dorp. Ik denk dat ik een jaar of 10 zal zijn geweest. Uiteindelijk heeft mijn vader die kettingen natuurlijk zelf betaald maar ach het gaat om het gebaar.

Tijdens de condoleance kwamen veel meer mensen dan ik had verwacht vandaar dat het condoleance boek ook vrij volgeschreven is. Er staan namen in die ik helemaal niet ken, ook staan er namen in van mensen die ik in mijn beleving helemaal niet gezien heb. Die hele dag is een beetje wazig. Ik weet nog dat ik een paar dagen later de schoonmaakster van mijn vader belde om te zeggen dat ze niet hoefde te komen omdat mijn vader overleden was. Wat blijkt, ze was komen condoleren. Ook aan de hand van de kaarten kon ik aflezen dat er meer mensen meeleefde met ons dan ik had verwacht. Wat me ontzettend opviel is dat op heel veel kaarten staat: “Gecondoleerd met uw zoon, broer en oom.” Die mensen kenden mijn vader blijkbaar niet zo goed want hij heeft twee kinderen en dat maakt hem vader. Er was tijdens het condoleren zelfs iemand die tegen me zei” Gecondoleerd met uw man”. Toen ik zei dat het mijn vader was werd die meneer zo rood was een tomaat, stiekem was dat best grappig. Mijn vader zal zich wel helemaal kapot gelachen hebben!

De cd’s heb ik niet bekeken/beluisterd. Vooral de afscheidsboodschap van mijn vader vind ik eng om terug te kijken. Een week na het overlijden van mijn vader heb ik hem gezien, en dat was heel raar maar wel onwijs mooi. En ik ben vooral nu heel bang dat ik zijn stem niet meer ken of dat ik daarna niet meer kan stoppen met huilen. Binnenkort maar eens met een doos tissues de cd in mijn computer schuiven en kijken hoe ik het ervaar, ik wil mijn vaders stem graag weer eens horen.

2 gedachtes over “De uitvaartdoos

  1. Jacqueline

    Ja Maan, het zal nooit makkelijk worden, maar zoals je al schreef, hij had zelf nooit verwacht dat hij 2014 zou halen, en aan al die extra tijd samen, heb je toch ook weer extra leuke herinneringen. En op een gegeven moment blijven alleen de leuke herinneringen over. Het gemis zal altijd blijven, de ene keer sterker dan de andere keer.

  2. Een afscheidsboodschap, wat een mooi idee en gebaar… Maar ik begrijp perfect dat je het niet goed aandurft om het nog eens te bekijken en te beluisteren. Ik heb enkele maanden na mijn papa zijn dood ook een filmpje bekeken waarin hij iets zei en ik kon zijn stem echt niet meer herkennen.
    Naar het schijnt is de stem hetgene wat je het snelst vergeet, dus het is niet onze schuld, het is iets waar we vrede mee moeten leren nemen.
    Na dat ene filmpje heb ik nooit meer iets van hem bekeken. Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. waarlijk ook uit angst.
    Maar met wat zakdoeken erbij zal jewel aankunnen. Het zal zeker de moeite waard zijn! En als het niet meteen lukt, dan is het maar zo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s