Een jaar geleden zeiden we gedag.

Lieve papa,

Vandaag is het een jaar geleden dat we elkaar voor het laatst zagen. Ongemerkt is dit jaar sneller gegaan dan ik gewild had. Van de 365 dagen zaten er zeker 200 tussen die van mij weg hadden mogen blijven en de overige 165, ach daar doen we het maar mee..

Een jaar zonder je lach en zonder je stem. Een jaar zonder je advies en je slappe humor. Een jaar waarin ik moest leren omgaan met het missen van jou. Ik ben gezakt pap, ik kan je niet missen. Ik heb het in het afgelopen jaar ook niet kunnen aanleren. En ik ben er ook nog helemaal niet aan toe om je te leren missen. Ik wil je niet missen, punt!

Ik moest vandaag je spulletjes uitzoeken. Een kennis van Hans, die weer een vriend is van mama, is Elvis fan en wil graag even een blik werpen op je spullen. Ik ben volledig geflipt. Ik wil jou spullen niet, ik hoef al die dozen vol met lp’s, cd’s en boeken niet. Ik wil verdomme alleen maar jou. Ik zou er alles voor doen, echt alles om nog één dag bij je te zijn.

Ik voel vandaag vooral frustratie en verdriet. Verdriet omdat ik je ontzettend veel mis en frustratie omdat ik me zo niet wil voelen. Ik ben boos dat dit is gebeurd, ik ben verdrietig dat je er niet meer bent en stik jaloers op dochters die het hebben over hun geweldige papa. Jij bent een geweldige papa!

Elke avond voordat ik ga slapen zeg ik welterusten tegen je. Dat voelt fijn want ik ben er van overtuigt dat je dat hoort. Ik zeg ook altijd dat ik van je hou en dat ik je mis. Soms vergeet ik het wel eens te zeggen en dan word ik midden in de nacht wakker en zeg ik het alsnog.

Lieve papa, het afgelopen jaar was zwaar. Onwijs zwaar. Ik miste je iedere dag. De ene dag iets meer dan de andere dag. Ik heb het afgelopen jaar ook veel geleerd over mezelf. Ik heb geleerd dat ik veel meer op je lijk dan ik dacht. Ik heb geleerd dat ik zonder jou een bepaalde leegte voel die niemand kan opvullen en daar zal ik mee moeten leren leven. Ik zal moeten leren leven zonder jou.

Slaap zacht pap.
Ik hou van je en ik mis je.

4 gedachtes over “Een jaar geleden zeiden we gedag.

 1. Wat goed geschreven: hoe de pijn is, hoe verschrikkelijk leeg je je kunt voelen. Ik denk dat je blog woorden geeft aan de gevoelens van veel mensen die verder moeten met het overweldigende gemis van iemand van wie ze zo houden. Ik zie dat jullie er in de familie zijn voor elkaar. Er samen voorstaan om de scheurende pijn te verdragen, maar ook om de mooie herinneringen samen te koesteren. Dat laatste is het enige dat helpt – een heel klein beetje, maar gelukig wel steeds een beetje meer. Sterkte voor jullie allemaal!

 2. Goh, opnieuw zo herkenbaar. Het zal wel een enorm moeilijke dag geweest zijn voor jou en je familie. Ik was heel zenuwachtig voor die ‘kaap’ van het eerste jaar. En ik dacht steeds: nu gaat alles beter gaan. Soms was dat ook zo, soms niet. Het gaat nog steeds met ups en downs en dat zal altijd zo blijven, denk ik.
  Maar ik vind het super knap van je dat je goed beseft dat je zal moeten leren leven met die enorme leegte. Hoe moeilijk, verdrietig, hard en oneerlijk dat ook is.
  Veel liefs!

 3. De krentenboom

  Rond deze tijd, aan de overkant van de baan
  zie ik steeds een krentenboom in de bloei staan.

  Zijn witte blaadjes zijn in schril contrast
  met de omringende natuur die langzamer wast.

  Even maar duurt deze pronkerigheid.
  Fragiele schoonheid gebonden aan tijd.

  Tijd die vergankelijkheid in zich draagt
  maar sommige herinneringen nooit vervaagt.

  Nu kleurt het wit mijn dag
  omdat ik lang geleden zag

  wie dit frisse leven
  groeikans heeft gegeven.

  Het héél kleine krentenboompje werd geplant
  door vaders hand.

  Ontroering versmelt met het avondrood.
  Telkens opnieuw, zovele jaren na zijn dood.

  Morgen heeft de dag weer veel meer kleur.
  Er staat namelijk een prachtige krentenboom voor onze deur.

  De leegte gaat nooit weg!
  ‘De krentenboom’ schreef ik vele jaren na de dood van mijn lieve vader.
  Sterkte!
  Lenjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s