Ontmoetingen

Als ik nieuwe mensen ontmoet twijfel ik altijd of ik het moet vertellen. Of ik moet zeggen “Hoi ik ben Maan, mijn vader is dood. Leuk je te leren kennen”. Toen m’n vader stierf besloot ik het stil te houden voor de mensen die niet wisten dat hij ziek was. Ik zou het alleen vertellen als ze naar m’n vader zouden vragen. Zo zou ik dit ook aanpakken met mensen die mij pas leerde kennen na het overlijden van m’n vader. Persoonlijk denk ik dat het niet zo veel toevoegt. Ik ben zeker veranderd door het overlijden van m’n pa maar mensen die mij niet kende toen hij nog leefde zullen het verschil niet merken. 

Ik kan me nog herinneren dat we (mijn zusje, moeder en ik) naar de opendag van het mbo Maasland gingen voor mijn zusje. Op het inschrijfformulier dat ze moest invullen stond: Heb je een rugzakje waar we rekening mee moeten houden? Mijn moeder vond dat m’n zusje het overlijden van mijn vader moest opschrijven, mijn zusje was het hier niet mee eens. Na overleg met een lerares heeft mijn zusje besloten het niet op te schrijven. Annemarie was van mening dat het niets toevoegt. Papa is overleden, die periode ligt achter ons. Nu moeten we leren het verdriet een plekje te geven, daar hoeft school niet bij te helpen.

Ik denk dat mijn zusje gelijk heeft. Uiteindelijk moet je zelf om leren gaan met je verdriet. Mensen kunnen je steunen en een luisterend oor zijn maar uiteindelijk moet je het zelf een plekje geven. Dit betekend natuurlijk niet dat je je gevoel moet afsluiten. Als je je rot voelt dan voel je je nou eenmaal rot. Een neppe glimlach kan dan even helpen maar uiteindelijk loop je tegen een muur op en moet je je verdriet recht in de ogen kijken. 

De komende tijd zal weer even zwaarder zijn dan normaal. Maandag begint mijn zusje aan haar eindexamen. En zal ze op mijn verjaardag (11 juni) horen of ze geslaagd is. Samen zullen we blij zijn omdat ze haar diploma heeft behaalt maar ook verdrietig omdat papa haar niet meer kan vertellen hoe trots hij zou zijn geweest. En trots dat was hij! Met haar diploma uitreiking ga ik mee als invaller voor papa. Met een foto van pa zit in dat in het publiek. Zodat papa er toch een beetje bij is! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s