‘Kanker’ is geen scheldwoord

Volgens de bond tegen vloeken is ‘kanker’ het meest gebruikte scheldwoord. “Jongeren begrijpen dat het pijn doet, maar het is zo’n lekker woord.”

Ik kom het dagelijks tegen, voornamelijk bij de jongelui. Als ik op de fiets zit en ik kom een groep scholieren tegen dan ben ik standaard een ‘kankerhoer’. Ik ken die gasten verder niet dus ik snap dat ze niet weten dat ik geen vader meer heb vanwege die rot ziekte maar ik vind het belachelijk dat je iemand uitscheld die je niet kent en dan ook nog met ‘kanker’. Je hebt geen idee wat het woord bij die persoon oproept. Daarbij gebeurd het steeds vaker dat het zonnetje ‘kanker heet’ is of dat die hamburger ‘kanker lekker’ is. En dat kan ik dus echt niet begrijpen. Als je heel boos bent en je hebt een hele heftige ruzie met iemand en het floept er vanwege de boosheid uit dan kan ik daar nog enigszins mee leven maar het woord ‘kanker’ gebruiken als bijvoeglijk naamwoord. Sorry jongens maar dat gaat er bij mij niet in.

Toen ik op het voortgezet onderwijs zat (9 jaar geleden) was kanker als scheldwoord, nog niet echt een hype. Nu is het het meest gebruikte scheldwoord. Ik hoop dat gebruikers van het scheldwoord gaan beseffen dat je mensen verdriet doet. Dat hun ogen open gaan en dat ze kanker niet langer als scheldwoord gebruiken. Ik blijf iedereen er in ieder geval op aanspreken in de hoop dat ze er iets van leren, jij ook?

8 gedachtes over “‘Kanker’ is geen scheldwoord

 1. Heb zelf deze ooit geplaatst op mijn blog : Kanker , een klein woordje ,

  met zoveel effect.

  Een stom woordje , dat je laat huilen van schrik.

  Een woordje van 6 lettertjes groot .

  Voor de 1 een scheldwoord , voor een ander de dood .

  Scheld er gewoon niet mee , oké ?

   1. Helaas al te veel lieve mensen in mijn directe omgeving moeten verliezen door dit monster van een ziekte . Als iemand ook maar het woordje kanker gebruikt in negatieve zin , wordt hij/zij gelijk door mij er op aangesproken .

   2. Toch wel positief , zeg meestal , stel je eens voor dat je zelf kanker had , en mensen om je heen gingen maar schelden met het woordje kanker , zou je helemaal niet zo leuk vinden . Meestal vraag ik of ze bereid zijn om eens wat foto’s op te zoeken op gsm van mensen met kanker en wat chemo en zo met hun doet en vraag of ze wel beseffen wat die ziekte allemaal inhoud en met zich mee brengt . Zeggen dan toch wel sorry als ze er mee geconfronteerd worden .

   3. Ik vraag meestal of ze iemand kennen met kanker en dan hebben de meeste wel iemand in de familie/vriendenkring die kanker heeft gehad of nog heeft. Wel fijn dat ze dan uiteindelijk toch sorry zeggen. Het laten zien van foto’s werkt denk ook heel goed inderdaad! Op die manier worden ze er echt mee geconfronteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s