Hoe verzin je het..

Ik ben geen principiële vegetariër. Ik eet geen vlees, vis en schaaldieren en dat is dat. Ik zal dus ook niet bij een feestje gaan verkondigen hoe vreselijk beesten wel niet behandeld worden, uiteraard vind ik het wel een groot voordeel dat ik daar niet meer aan bijdraag. Wel zijn er een paar voedings/gebruiksmiddelen die ik uit principe niet eet of gebruik. Neem bijvoorbeeld ganzenlever (foie gras), hoe heeft iemand kunnen verzinnen dat het vetmesten door middel van een pijp in de strot van een weerloos beest te duwen een goede manier zou zijn om een ‘delicatesse’ te maken. Ik heb het nog nooit gegeten en zal dit ook nooit doen. Ik denk dat ik ook best boos zou worden als iemand dit zou serveren op een feestje waar ik kom. Ik vind de principiële vegetariërs bloed irritant maar als het op foie gras aankomt ga ik ver, heel ver.

Foie gras, hoe word het gemaakt:
Voor de productie van foie gras wordt de gans in de laatste twee tot drie weken voor de slacht onder dwang gevoerd. Deze dwangvoeding, in het Frans gavage genoemd, gebeurt door een lange stalen of rubberen buis in de keel te duwen. Hierdoor wordt driemaal daags een vette maïspap rechtstreeks de slokdarm ingepompt. Dit veroorzaakt angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Ook lopen de ganzen het risico dat hun slokdarm wordt geperforeerd door de stalen buis. Door het vele en vetrijke voer ontstaat een zieke vervette lever, foie gras, die haar werk niet meer kan doen. De opgezwollen lever drukt de poten in zo’n positie, dat lopen moeilijk is. Als de slachtleeftijd nadert, kunnen veel dieren dan ook niet meer normaal lopen. Een deel van de ganzen raakt gewond aan hals en keel, en loopt infecties op. Het sterftecijfer stijgt met een factor tien à twintig.
Bron: Wakker dier

Ken je het angorakonijn? Het is het schattigste konijntje dat ik ooit heb gezien! Zo donzig en mooi! Echt een pluizenbolletje. Ik zou nooit maar dan ook echt nooit wol kopen gemaakt van de vacht van het angorakonijn. Voor de wol worden alleen de vrouwtjes geplukt, mannetjes worden na de geboorte gedood omdat de vacht langzamer groeit. De konijnen worden meerdere keren (vacht groeit namelijk snel aan) geplukt, gewoon met de hand zonder verdoving of iets dergelijks. Terwijl de beestjes het uitschreeuwen van de pijn word met snelle bewegingen alle vacht uit hun tere lijfje getrokken. Geen kleding van angorawol voor mij dus 😉whitebunnies_1_large

En dan is er nog een attractie in het buitenland die helemaal hip is. Olifant rijden.. of op de foto met een tijger.. Lijkt allemaal heel leuk maar deze beesten worden afgericht om ons te vermaken. Is dat africhten leuk voor het beest? NEE.. Ik doe daar dus niet aan mee.
image006

Als jullie lekker een toastje foie gras willen eten in je angorawol-trui op een olifant, be my quess. Maar als je het doet, denk dan aan het beest dat je hiermee schade doet. En stiekem hoop ik dat je er hierdoor minder van zult genieten. Sorry dat ik een spelbreker ben, fijne dag nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s