9 maanden vegetariër

Inmiddels ben ik 9 maanden vegetariër. (Niet vegetarisch want mijn lijf bestaat niet alleen uit groente 😉 ). Ik ben geen hele uitgesproken vegetariër. Ik vertel niet iedereen waarom ik geen vlees (vis, schaaldieren etc.) eet en dring dit voor mijn gevoel ook absoluut niet op. Ik heb zelfs regelmatig dat vrienden zeggen ‘ohja jij bent vega hé’. Één week nadat ik het vlees had verbannen voelde ik me al 100 nee 1000% beter. Vrijwel geen buikklachten, op af en toe een buikpijntje na, al denk ik dat dat vrij normaal is. Ik ben veel creatiever in de keuken. Kook niet meer standaard ‘groente met vleesvervanger en aardappeltjes’ maar maak bijvoorbeeld ook quesadillas en burritos op een vegetarische manier. Soms met een vleesvervanger en soms ook gewoon lekker een dagje niet.

Qua broodbeleg at ik al vrij weinig vleeswaren, af en toe ham op een tosti maar meer ook eigenlijk niet. Op dit gebied is er dus weinig veranderd. Wel ben ik verliefd geworden op Maza, echt al hun spreads (hoemoes, salades voor op brood/toast etc.) vind ik heerlijk. Vooral de Muhammara is zalig! Een superlekkere salade van versgegrilde paprika’s met walnoten en granaatappel. Echt té lekker met wat komkommer of sla er overheen! Eerste dacht ik (toen ik de verpakking las) wat een maffe combinatie maar het is echt een aanrader. Ook alles van heksn is lekker, bijvoorbeeld: De heksnkaas of heksnboter maar het lekkerst is echt de heksn kwarkspread, gewoon zalig is die! Verder heb ik af en toe vleeswaren op mijn brood van de Vegetarische Slager maar dat is meer als ik even makkelijk wil doen, de Italiaanse worst is erg lekker 😉

In de avond ben ik dus een stuk creatiever geworden wat niet betekend dat ik een sterrenkok geworden ben hoor. Ik kook simpel maar lekker met veel groente en wissel af met bonen, peulvruchten, champignons, soms spinazie en voeg regelmatig een vleesvervanger toe zoals Kipstuckjes (door de wok oid) of een burger. De balletjes van Vivera en de Valess Gauda (een soort kaassoufle) is ook een aanrader 🙂

Omdat ik dus wat vitamine minder makkelijk opneem, zoals ijzer en B12, slik ik een multi vitamine speciaal voor vegetariërs. Vorige maand heb ik bloed geprikt en al mijn waardes waren goed, ik heb zelfs bloed gedoneerd bij de bloedbank afgelopen dinsdag en ook toen was mijn Hb (ijzer) goed en mijn bloeddruk ook. Ook voel ik mij over het algemeen gezonder en is mijn buik dus veel rustiger.

Uiteraard klinkt dit allemaal heel positief en over het algemeen is het ook super positief wel krijg ik regelmatig rare blikken of stomme opmerkingen. In Michael zijn familie zit bijvoorbeeld een tante die vegetariërs maar raar en lastig vind, dit zei ze nog voordat ik überhaupt aangaf vegetariër te zijn dus heb ik daarna ook maar wijs mijn mond gehouden. Ook lees ik op internet vaak nare reacties van mensen die vegetariërs maar irritante lui vind. Als er op Facebook een artikel word geplaatst over bijvoorbeeld de Vegetarische Slager dan zijn er altijd vleeseters bij die lullig moeten doen over vegetariërs, vervelend vind ik dat. Ik vind dat vooral vervelend omdat ik helemaal niet een vegetariër ben die dit aan de grote klok hangt en die zieltjes probeert te winnen. Mijn vriend eet nota bene vlees en ik bereid dit voor hem, hoe hypocriet zou het zijn als ik vervolgens andere probeer wijs te maken dat vegetariërs beter zijn.. Leven en laten leven 😉

Verder is iedereen, vooral de mensen die dicht bij mij staan, super lief en koken apart voor mij als ik mee eet. Pas hadden we een BBQ bij mijn schoonouders omdat mijn schoonvader jarig was. Speciaal voor mij hadden ze burgers gekocht van de Vegetarische Slager, die ook nog een apart plekje kregen op de BBQ. Dat soort dingen vind ik dus heel tof! Ook is mijn beste vriend Stanley super tof en komt vaak met vegetarische ideetjes die ik dan weer kan toepassen in mijn menu’s en dit terwijl hij zelf wel af en toe vlees eet. En de beste van allemaal is Michael. Hij is een ontzettende vleeseter, eet iedere dag vlees en zelfs hij is super met mijn eetpatroon! Hij maakt nooit maar dan ook nooit een stomme opmerking en zucht ook nooit als ik vraag of hij een andere tang wilt gebruiken voor mijn eten en kookt dus ook netjes apart voor mij als hij moet koken. Ik heb gewoon allemaal hele lieve mensen om mij heen die absoluut niet moeilijk doen over mijn eetpatroon.

So far so good dus!
Oh en als jullie nog leuke en lekkere vegetarische recepten hebben, deze zijn altijd welkom 🙂

2 gedachtes over “9 maanden vegetariër

 1. Ka

  Ik word zelf heel erg blij van gado gado met een berg groente, pindasaus en een gekookte eitje.
  Of een vegetarische burger van de Lidl, die zijn echt top. Broodje, sla, tomaat, ui et cetera. Zalig.
  Omeletten houd ik ook van. Met geitenkaas, prei, beetje balsamico stroop erover, bruin brood.
  Chili con carne, zonder carne 😉 Wrap, ijsbergsla, toefje crème fraîche.
  Roerbakgroente, schepje rode currypasta, zoete/dikke ketjap, cashewnoten erdoor en koriander erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s