56 kaarsjes

Als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
het is maar een lichaam dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij die bent vergeten.
        – Bram Vermeulen

Vandaag zou je 56 kaarstjes uitblazen. Ik kan er veel woorden aan vuil maken maar ik kom toch steeds weer uit bij ‘het is gewoon kut’ want dat is het. Het is kut dat je weg bent. Het is kut dat het zo’n lijdensweg was. Het is kut dat ik niks meer met je kan delen. Het is kut dat ik je advies niet meer kan krijgen. Het is kut dat ik je moet missen. Maar het kutste is de leegte, de pijnlijke niet minder wordende leegte.

De afgelopen jaren waren zwaar. Het besef dat er nog zoveel dingen gaan komen die ik zonder vader zal doormaken doet me pijn maar ik zal er doorheen moeten. De mensen die zeggen ‘het word vanzelf minder pijnlijk’ zijn echt knetter gek, ik kan het niet anders zeggen. Het word niet minder pijnlijk, alles behalve dat..

De boosheid die ik jaren terug voelde heeft plaats gemaakt voor verdriet. Toen mijn vader stierf, stierf zijn hele familie. Alleen mijn neefje spreek ik nog maar verder is het aan de van Bergen kant bijzonder stil. Ook mijn schuld, uiteraard. Ik kan zelf ook bellen, maar dat doe ik niet. Ik heb opa nog enkele keren gezien maar de gelijkenis met mijn vader is zo groot dat ik dat niet trek. Het is jammer, en vast niet wat mijn vader gewild zou hebben maar ik kan het gewoon niet opbrengen. Dus sorry pap..

Ik ben gegroeid in mijn rouw, dat besef ik mij. Heb ik er vrede in gevonden? Nee dat niet. Ik denk ook niet dat ik dat ooit zal kunnen hebben. Hoe kan ik nou vrede hebben met de veel te vroege dood van mijn vader? Als je het antwoord hebt, hoor ik het graag..

Ik denk wel eens ‘wat vertel ik later aan mijn kids over hun opa?’ Eerlijk? Ik weet het niet. Ik wil dat ze weten hoe een groot hart hij had. Dat hij grappig was. Positief. Een hard werkende westlander met een vlotte babbel.

Pap, ik mis je.

3 gedachtes over “56 kaarsjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s