Vreemde vriendschap

Sinds oktober 2017 schrijf ik met Dallas. Ik kan wel zeggen dat ik hem inmiddels wel als een maat zie. Meer als een kennis in ieder geval. Ik schrijf met Dallas omdat hij geen toegang heeft tot een computer, laat staan tot internet. We schrijven elkaar een aantal keer per jaar. Het duurt ook vaak enkele weken/maanden voordat er weer antwoord terug komt. Mijn brief moet namelijk eerst helemaal vanaf hier naar Amerika en dan uiteraard zijn brief weer helemaal van Amerika naar hier.

Dallas is 28. Geboren op 14 januari 1991. Net als Michael. Het grote verschil tussen beide? Michael is hier, zo vrij als een vogel. Dallas zit in Amerika, in de gevangenis.

Ik zal even terug gaan naar het begin. Een aantal jaar geleden kwam ik in contact met een organisatie die contact legt met gevangenen. Gevangenen, vooral in het buitenland, zijn vaak eenzaam. Hebben weinig tot geen contact met mensen vooral omdat ze vaak ver vanaf hun woonplaats in de gevangenis belanden. Een gevangene vereenzaamt dan en met het vooruitzicht dat ze nog jaren achter de tralies zitten worden ze vaak erg depressief.

Ik wilde graag iets betekenen voor deze mensen. Via de website van die organisatie kan je de contactgegevens van gevangene opzoeken. Op deze site kan je filteren op bepaalde zaken. Bijvoorbeeld op: Dodencel, moord, verkrachting etc. Je kan dus zelf kijken of je wel of niet met iemand wilt schrijven die vastzit voor pedofilie of verkrachting. Zelf wilde ik niet schrijven met iemand die vastzit voor een misdrijf gepleegd op een minderjarige of seksueel misbruik. ik voelde mij hier simpelweg niet prettig bij. Wel was ik stiekem heel erg nieuwsgierig naar de dodencel en daarom heb ik ook het eerste jaar geschreven met John. John zit vast voor Capital Murder, wat eigenlijk betekend dat zijn misdrijf kan worden bestraft met de doodstraf. Vaak is dat moord met verzwarende omstandigheden, dubbele moord bijvoorbeeld kan in aanmerking komen voor de doodstraf. Ik heb dus een klein jaartje geschreven met John. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 brieven. John heeft het contact uiteindelijk afgekapt omdat hij te depressief geworden was om nog te schrijven. Hierna wilde ik toch weer graag met iemand schrijven en ben ik via de website in contact gekomen met Dallas. Dallas zit vast voor Intoxicated Manslaughter with a Vehicle. Vrij vertaald: terwijl je onder invloed bent van drugs iemand dood rijden. Dallas heeft 18 jaar celstraf gekregen. Voor Nederlandse begrippen een ongelooflijk hoge straf.

Nu vraag je je vast af: Hoe kom je er op om zo iemand te schrijven? Ik denk dat het verschillende redenen heeft. A) ik heb criminologie altijd al onwijs interessant gevonden, op deze manier zit ik wel erg dicht bij de bron. B) ik denk echt dat ik iets kan betekenen voor deze mensen, al is het maar zodat ze hun hart kunnen luchten zonder dat er geoordeeld word.

Inmiddels schrijven Dallas en ik ruim 2,5 jaar. We hebben het over zijn gevangenschap. De studies die hij volgt, het werk dat hij doet. Het gaat goed met hem. Hij weet dat hij een hele grote fout heeft gemaakt waarvoor hij moet boete. Hij werkt hard aan zichzelf zodat als hij vrij komt een toekomst kan opbouwen. Vrij komen zal voor hem nog wel even duren. Hij zit in de gevangenis sinds 2012 en kan pas op voor parole in 2021, de kans dat hij dan vrij komt is vooral bij de eerste aanvraag erg klein. Voorlopig zal hij dus nog wel even achter de tralies blijven. En ik zal hem dus ook zeker gewoon blijven schrijven.

Er zullen mensen zijn die dit echt heel erg raar vinden. Ik kan dat ergens wel begrijpen want waarom zou je jezelf willen ingeven met zulke mensen? Het is echt ontstaan uit nieuwsgierigheid en inmiddels schrijf ik gewoon echt graag met Dallas. Ik vertel hem eigenlijk ook alles. Stiekem hoop ik ook dat als hij vrijkomt we vrienden blijven. Dat zal dan natuurlijk sowieso veel makkelijker gaan omdat hij dan wel toegang heeft tot het internet en waarschijnlijk gewoon een mobiele telefoon zal hebben. We zullen zien wat de toekomst brengt 😉

Stel jij bent nu geïnteresseerd in het schrijven met een gevangene. Weet dan dat het voor een gevangene heel naar is als jij één brief stuurt en dan nooit meer wat van je laat horen. Als jij met iemand wilt schrijven zal je daar echt voor moeten gaan. Voor de mensen die bang zijn dat als ze je adres hebben ze binnen een week met pistool voor je deur staan… Ja ze krijgen je adres, logisch anders kunnen ze je niet schrijven echter waarderen de gevangene het echt dus zolang jij ze behandeld met respect is er echt niks waar je je zorgen om moet maken. Daarbij mag een Amerikaanse gevangene niet zomaar naar Nederland komen na zijn/haar vrijlating dus ook daar hoef je niet bang voor te zijn 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s