Alcohol en kanker

Afgelopen weekend liepen Michael en ik naar het dorp. We hadden wat dingen nodig en gingen even te voet want dat is toch vaak praktischer dan met de auto. Al lopende kwamen er verschillende onderwerpen langs. Opeens zegt Mike: ‘weet jij eigenlijk dat je van alcohol kanker kunt krijgen’.

Ik ben door schade en schande wijs geworden zeg maar. Want ja ik weet dat je van alcohol kanker kunt krijgen. Mijn vader had slokdarmkanker. En was alcoholist. één plus één is twee 😉

Mike vroeg dit omdat hij het dus niet wist. Hij hoorde het op het nieuws dat dus heel veel mensen het niet weten. Het is natuurlijk ook raar. Het ene moment zegt het voedingscentrum: een glas rode wijn per dag is goed voor je gezondheid. Een paar jaar later zegt het voedingscentrum: zelfs één glas rode wijn is slecht voor je gezondheid. Jongens wat is het nou? Is het slecht of is het goed?

Internet zegt het volgende: In 2010 heeft alcohol in Nederland naar schatting 1.000 van de 3.000 nieuwe gevallen van mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) veroorzaakt. Dit betreft ongeveer één op de drie gevallen van kanker in dit gebied. Kijken we alleen naar slokdarmkanker dan blijkt alcohol verantwoordelijk voor 44,7% van alle gevallen van die ziekte. Bron: stap (Nederlands instituut voor alcoholbeleid)

Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik op het begin vooral boos was op mijn vader. Ik bedoel als alcoholist slokdarmkanker krijgen leek mij niet eens zo heel gek. Vooral toen ze in het ziekenhuis zeiden dat het bij mensen met een alcoholprobleem vaker voorkomt ging er zeg maar wel een lampje branden. De boosheid maakte alleen snel plaats voor verdriet. Na papa zijn overlijden kwam alleen na een paar maanden toch die boosheid weer bovendrijven want heel zwart wit had hij dit misschien wel kunnen voorkomen.

En ook nu met het trouwen.. Het is niet alleen maar verdriet dat mijn pap er niet bij is, het is toch ook een beetje boosheid.. En helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet. Het is en blijft een verslaving maar die verslaving heeft er wel voor gezorgd dat Anne en ik nu geen papa meer hebben.

Het blijft lastig. Boos zal ik misschien altijd wel een beetje blijven. En misschien niet eens zo zeer op mijn vader maar meer op de situatie. Door psychische problemen is hij gaan drinken. Als mijn vader zich rot voelde greep hij naar de fles. Achteraf blijkt dat hij zich de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar rot voelde en dus ook alleen nog maar alcohol dronk.. Ik heb mijn vader volgens mij ook nooit echt nuchter gezien. Of nou, toen hij kanker kreeg stopte hij met drinken. Op het laatst was hij dus wel nuchter.

Ik zal moeten leren leven met het feit dat het misschien voorkomen had kunnen worden. Vooral omdat het mij nergens brengt. Ik kan de tijd niet terug draaien. Ik kan het niet veranderen. Het enige dat ik kan doen is zorgen dat het mij niet overkomt. Voorzichtig met alcohol, gezond eten, beetje sporten, gewoon goed voor mijn lijf zorgen. En niet alleen voor mijn lijf, ook voor mijn bovenkamer want dat is misschien nog wel belangrijker 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s