Run baby run

Hardlopen, ik heb er een haat liefde verhouding mee. Ik vind het altijd heerlijk om te doen maar tegelijkertijd ben ik ook enorm gefrustreerd als ik niet in de buurt van mijn tijden kom. In 2020 ga ik gerichter trainen. Ik wil namelijk mijn PR op de 5km verbeteren. En ik durf het bijna niet te zeggen maar ik wil in maart de 5km lopen onder de 30 minuten. Dit is bijna 3 minuten sneller dan mijn huidige PR. Het word dus ongelooflijk aanpoten!

Hoe ga ik dit aanpakken:
Om te beginnen heb ik een nieuw speeltje om mijn pols. De Garmin forerunner 35 in een waanzinnig lekker blauw kleurtje! Deze heeft ingebouwde GPS en een hartslagmeter. Mijn Fitbit Charge 3 had geen ingebouwde GPS en de GPS in de app van Fitbit was ook nog eens mega onnauwkeurig. De komende tijd ga ik mij dus meer richten op snelheid en techniek.

In januari begin ik ook met een loperproject van Olympus70. Je traint dan samen richting de wedstrijd in maart. Ik hoop dat ik hier vooral mijn techniek kan bijschaven.

Daarbij wil ik zonder muziek gaan hardlopen. Ja je hoort het goed, ZONDER muziek. Ik loop altijd met muziek. Vind het heerlijk als ik op de beat kan lopen. Grote valkuil is alleen dat ik daardoor a) niet naar mijn ademhaling luister en b) de eerste 3 kilometer te snel loop en daardoor al mijn energie verspil. Ik ga dus proberen zonder muziek te lopen zodat ik kan luisteren naar mijn ademhaling en meer kan letten op de houding van mijn lichaam. Dit zal de eerste paar trainingen best tegenvallen omdat ik erg veel steun op mijn muziek maar als ik even doorzet dan wen ik er vanzelf aan.

Om onder de 30 minuten te kunnen finishen moet ik sneller dan 6 minuut per km lopen. Mijn gemiddelde tijd ligt nu tussen de 6.10 en 6.50. Er is dus wel wat werk aan de winkel. 6.10 lukt me ongeveer 3 km en daarna verval ik richting de 7 min/km. Ik zal dus moeten proberen om straks langer te lopen in een snellere tijd. Hiervoor ga ik vaker intervaltraining doen. Ik doe al vaak wat sprintjes aan het einde van mijn run. Hiervoor gebruik ik de lantaarnpalen. Ik ren dan van de ene naar de ander lantaarnpaal, vervolgens zet ik aan en sprint ik van één lantaarnpaal naar de volgende. Vervolgens ren ik 2 lantaarnpalen en sprint ik er 2, vervolgens ren ik 3 lantaarnpalen en sprint ik er 3 etc. Om echt sneller te worden moet ik alleen nu ook echte intervaltrainingen doen. Het is dan dus niet meer een onderdeel van een rondje hardlopen maar het is gewoon een losse training. Omdat intervaltrainingen zwaar zijn. Zowel conditioneel als voor je spieren ga ik dit op het begin 1x per 2 weken doen, dit ga ik opbouwen tot 1x per week. Ook ga ik 1x per week een LLD doen, een lange langzame duurloop. Deze zal ik lopen tussen de 7.10 en 7.30 min/km. Dit zal op het begin rond de 8 km zijn maar ook dit ga ik steeds iets uitbouwen. Ook dit uitbouwen moet rustig aangezien je spieren moeten wennen aan de extra kilometers. Ook ga ik 1x per week een snellere loop doen. Dit zal op het begin 3km zijn in een tempo van 6.10 minuut per km maar dit zal op een gegeven moment naar 5.30 min/km moeten. Ook hier ga ik het aantal kilometers en de snelheid opvoeren. Ook dit moet weer rustig zodat ik niet overtraind raak.

De komende maanden ga ik jullie meenemen in mijn trainingen. Ik zal iedere week een blogbericht schrijven met de trainingen van die week. Hopelijk kan ik zo goed mijn progressie zien! Nu als een speer mijn hardloopschoenen aan en een rondje rennen! Intervaltraining dit keer, wens me maar succes 😉

ps: ik heb mij inmiddels ingeschreven voor de 5 van VORM tijdens de Ruitenburg Halve Westland! De datum staat dus nu keihard gaan knallen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s