Het hardloopjaar (2019)

2019 was het jaar waarin ik het hardlopen weer terug vond. Ik ging weer vol goede moed van start. Hoe dat ging lees je hier!

Eind 2018 had ik last van mij rug. Ik had in 2014 al eens een hernia gehad dus ik vreesde het ergste. Gelukkig (nou ja gelukkig…?) bleek het geen hernia maar een beknelling van de spieren die lopen van de bovenbeen tot aan de rug. Met fysio en veel wandelen (ruim 1.5 uur per dag) was ik hier na een aantal maanden godzijdank weer vanaf. Midden januari kreeg ik van mijn fysio te horen dat ik weer mocht gaan hardlopen. Niet meer als 3 km en rustig (!!!!) opbouwen. Mijn eerste run was op 30 januari (2.11 km – 6:39 min/km). Het voelde alleen niet goed en dus mocht mevrouw van Bergen opnieuw naar de fysio. Ik heb gehuild, echt ongelooflijk gehuild. Ik moest weer stoppen met hardlopen en mocht alleen nog maar wandelen.

6 weken van fysio en wandelen volgde. In maart mocht ik weer rustig gaan hardlopen en met rustig bedoel ik echt heel erg rustig. Mijn eerste run was daarom ook 3 km in een tergend traag tempo (7:55 min/km). Het hardlopen bleef moeizaam.

Vanaf april ging het weer de goede kant op en liep ik eigenlijk iedere week 2x met uitschieters tot 4x! We waren weer los!! Ik voelde ook echt dat het beter ging. Mijn rug deed niet meer moeilijk en ik vond het lopen echt weer heerlijk ontspannend.

Op 27 juni liep ik mijn eerste wedstrijd! Wat een waanzinnig gaaf gevoel om het eindelijk eens voor het echie te doen. Het was warm! We hadden er net een goede hittegolf op zitten en het was de eerste dag dat het onder de 30 graden was. De wedstrijd was ook nog eens midden op de dag dus dat maakte het nog warmer. Aan de start was het 26 graden. De warmte speelde me parten maar ondanks dat was het fantastisch om over de finish te komen. (5 km – 6:31 min/km – eindtijd: 32:35)

Bij thuiskomst heb ik mij meteen aangemeld voor mijn volgende wedstrijd en begon ik te trainen. Iets te enthousiast bleek met shin splints als gevolg. 8 weken van pijn volgde.. De eerste 2 weken mocht ik helemaal niet hardlopen. Ik kon amper wandelen dus dat vond ik niet heel vreemd… Na 3 weken ging het allemaal erg moeizaam en na een week of 8 was ik pas weer een beetje terug op mijn ‘oude’ niveau. Echt trainen voor mijn volgende wedstrijd ging dus eigenlijk niet en zonder veel runs in de benen stond ik aan de start van de Rijk Zwaan Loop.

De Rijk Zwaan Loop had het moment moeten zijn om mijn PR te verbeteren echter had ik al vanaf de start last van mijn linker scheenbeen. Rot blessure ook. Ik heb hem gelopen maar vraag niet hoe want het was alles behalve fijn. Na de start stortte ik ook volledig in elkaar. Ik kreeg weinig lucht en mijn benen stonden in de brand. Achteraf had ik nooit moeten starten maar eigenwijs als ik ben deed ik dit toch. (5 km – 6:33 min/km – eindtijd: 32:45)

Na de Rijk Zwaan Loop was ik gefrustreerd.. Waarom lukte het nou niet? Wat deed ik verkeerd? Ik zocht hulp bij mijn bootcamp trainer en hij kwam met tips waar ik zeker iets aan had. Ik ging na de Rijk Zwaan Loop weer lekker trainen maar dit keer beheerst en rustig. De opbouw moest rustig, geen 10 kilometer rondjes meer zonder warming up of een 3km onder de 6min/km.. Dit zou er voor kunnen zorgen dat ik weer geblesseerd zou raken. Ik bracht meer variatie in mijn loopjes. Ik deed wat intervaltrainingen en liep langzame duurloopjes om te kunnen herstellen van het intervallen. Ik nam meer rust en op de dagen dat ik niet ging rennen ging ik een stukje wandelen om alles in beweging te houden.

Dit wierp zijn vruchten af! Ik kan nu weer lopen zonder pijn! De snelheid is er (nog) niet en ook de afstand moet nog worden uitgebreid meer dat komt in het nieuwe jaar. Nu moet ik er vooral voor zorgen dat ik pijnvrij kan blijven lopen.

In 2020 staan er een aantal dingen gepland. Het word een ongelooflijk druk jaar dus 3x per week trainen kan best een uitdaging worden maar ik ga er voor! Vanaf 5 januari start het lopersproject van Olympus ’70 waar ik aan mee doe en in maart volgt dan de 5 van Vorm. Hier wil ik mijn PR verbeteren. In ieder geval onder de 32:35 maar het liefst in de buurt van de 30:00. Het word een mooi sportjaar!

2019 in cijfers:
Aantal km hardgelopen: 175 km
Totale tijd hardgelopen: 19 uur en 34 min
Aantal hardloopsessies: 37

Doel voor 2020:
Aantal km hardlopen: 500 km
PR op de 5km
Pijnvrij lopen!

Hardloopwedstrijden in 2020:
5 van VORM – 21 maart 2020
5 van DAEL – 25 juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s