Hardlopen zonder muziek

Een tijdje geleden vertelde ik al dat ik graag zonder muziek zou willen hardlopen. Als je zonder muziek loopt dan kan je veel beter op je ademhaling letten, ook hoor je veel beter of je je voeten goed neerzet. En met neerzetten bedoel ik zonder een harde plof 😉

De eerste keer was het wat raar. Ik was de muziek gewent en vooral als ik het moeilijk krijg dan trekt de muziek mij door de training heen. Nu liep ik zonder muziek dus toen ik het moeilijk kreeg kon ik niet even een powersong aanzetten zodat ik dat laatste zetje kreeg. Ik moest lopen op karakter!

De tweede keer zonder muziek was tevens de eerste keer met mijn nieuwe Garmin horloge. Ik deed een rustig rondje en probeerde vooral te letten op mijn houding. Hoofd omhoog, armen rustig bewegen en niet te grote passen zetten. Bij terugkomst viel opeens het kwartje. Ik had de muziek niet gemist, ik had niet eens door dat ik geen muziek aan had staan.

Vanaf die keer ging lopen zonder muziek als vanzelf. Ik moet zelfs zeggen dat ik nu beter loop. Ik luister beter naar mijn lijf en naar mijn ademhaling. Ik probeer bewust in te ademen door mijn neus en uit te ademen door mijn mond. Niet oppervlakkig maar echt goede adem teugen.

Hardlopen zonder muziek is nu dus gewoon de normaalste zaak van de wereld. Ik vind het heerlijk dat als ik ga lopen ik alleen maar hoef te denken aan mijn sporthorloge, mijn legitimatie en mijn huissleutel. Geen grote telefoon die ik nog ergens in een klein vakje moet proberen te proppen. Die tijdens het lopen de hele tijd heen en weer beweegt en die dus eigenlijk ongelooflijk onhandig is om mee te hebben.

Lopen zonder muziek heeft mij geleerd echt naar mijn lijf te luisteren. Wat voel ik tijdens het lopen? Hoe voelt mijn ademhaling? Wat zegt mijn hartslag? Klopt mijn gevoel met mijn hartslag? Ik loop veel bewuster. Toen ik nog met muziek liep vielen als die signalen eigenlijk niet op, ik ging dus onbewust iedere keer weer over mijn grenzen heen. Nu bewaak ik mijn grenzen waardoor ik op een gezonde manier kan groeien.

Wil jij ook lopen zonder muziek maar vind je het spannend? Probeer het gewoon eens. Je hoeft echt niet altijd zonder muziek te lopen maar af en toe een training waarbij je focus echt ligt op je lijf en ademhaling is echt ongelooflijk goed voor je! Het zorgt er voor dat je echt stappen kunt maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s