Met Anne naar de MS verpleegkundige

Dinsdag had Annemarie een afspraak bij de MS verpleegkundige. Om haar te steunen en te helpen met alle vragen die ze had ging ik mee.

Om half 2 zaten we in het behandelcentrum, gelukkig kon dit gewoon in Naaldwijk en hoefde we niet weer naar Delft. Anita riep ons binnen en zag meteen dat Annemarie al beter loopt. Dat vond ze fijn om te zien.

Anita wilde weten hoe het met Annemarie gaat? Hoe de Prednisonkuur gevallen is? Wat haar verwachtingen zijn en of ze een beetje weet hoe het ziektebeeld bij MS er uit ziet? Met Annemarie gaat het naar omstandigheden goed, haar benen functioneren al iets beter en aangezien de Prednisonkuur nog zeker een aantal weken (misschien zelfs maanden) doorwerkt word dit waarschijnlijk zelfs nog wat beter! Ook gaat het met haar blaas beter en kan ze weer normaal plassen. Qua ziektebeeld en verwachtingen vind Annemarie het allemaal erg lastig. Ze weet niet goed wat ze kan verwachten en ze vind alles eigenlijk nog heel vaag. Anita heeft daarom nog wat toelichting gegeven zodat ook dit nu wat duidelijker is.

Anita wilde het ook met Annemarie hebben over haar studie en over haar werk. Anita vind namelijk dat het beter is als ze in ieder geval met haar studie stopt. Dit omdat het in Rotterdam is, 5 kwartier reizen met een slopende ziekte als MS is eigenlijk gewoon onmogelijk. Mijn zusje is na de Prednisonkuur niet meer naar school geweest maar ze gaf zelf ook wel aan dat zelfs 500 meter lopen al enorm vermoeiend is. Je kan je dus voorstellen dat 5 kwartier heen en terug in het OV en dan ook nog 8 uur productief zijn op school niet gaat werken. En dat dan 5 dagen in de week. Voor mijn zusje is dit een ongelooflijk zure appel om doorheen te bijten. Ze vind dit heel verdrietig maar heeft dus toch op advies van Anita met school gesproken en ze zal per vandaag (16 januari) officieel uitgeschreven worden. Ook werken word volgens Anita een uitdaging vooral omdat de revalidatie 3 dagen per week in beslag gaat nemen, hiervoor moet ze naar Delft. Mijn zusje is alleen alles behalve een stilzitter dus werk wil ze eigenlijk nog even aanhouden. Wel moet ze goed luisteren naar haar lijf en als het niet gaat dan gaat het gewoon niet PUNT.

Ook zal ze wat zaken moeten regelen. Simpele dingen zoals een beugel of stoel voor in de douche maar ook de wat ingewikkeldere dingen zoals een eventuele uitkering. Ook moet ze gaan uitzoeken of ze de reiskosten van en naar het ziekenhuis eventueel vergoed kan krijgen vanuit de zorgverzekering. Uiteraard hoeft ze dit niet alleen te doen en zijn wij er om haar te helpen!

De komende tijd word het dus best intens. Annemarie stopt met school en start zo snel mogelijk met de revalidatie. Ook zal ze alles een plekje moeten geven want vooral de laatste klap (studie stopzetten) is een heftige en laat alleen maar meer zien hoe ongelooflijk zuur MS is en hoe anders de toekomst opeens word.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s