Hardlopen week 3

Zo week 3 is al weer achter de rug! Wat gaat de tijd dit jaar weer hard! Deze week liep wel iets anders dan de planning was. Waarom? Dat lees je hier onder!

Voor week 3 stonden er minimaal 3 trainingen op de planning. Woensdag een loopje met Kris. Vrijdag een lekker duurloopje. Zondag mijn training met Olympus ’70 (het lopersproject). Dit is allemaal, op de zondag training na veranderd! Ik zat namelijk dinsdag bij de fysio om toch mijn schenen even na te laten kijken. Het deed niet echt zeer maar prettig was het ook niet. Het oordeel van de fysio: het komt vanuit mijn onderrug/bil/heup. Hardlopen mag maar niet te enthousiast, vandaar dat ik toch maar wat gesneden heb in mijn trainingen.

Donderdag ging ik dus pas voor het eerst in week 3 de deur uit voor een run. Ik had er ongelooflijk veel zin in want ik had lang genoeg stil gezeten! Ik had dus ook de hele dag kriebels in mijn buik omdat ik zo graag wilde hardlopen! Op het programma stond een rustige run. Ik heb namelijk (onder zwaar protest) mijn fysio beloofd om voorlopig niet voluit te gaan en dus alleen nog rustig te trainen. Qua kilometers ben ik heel erg zoekende. Ik wil graag opbouwen maar wil ook mijn lichaam niet teveel belasten. Ik hou als basis dus 5 kilometer aan en kijk iedere training wat verstandig is. Is het een rustig tempo dan moet 6 of 7 kilometer te doen zijn, is het tempo best hoog dan moet ik het misschien bij 3 kilometer houden. Ik spreek in ieder geval met mezelf af dat ik alleen doe wat goed voelt en zo nodig de training aanpas. Gaat 5 kilometer niet dan is minder ook prima!

Om 16:45 uur stond ik buiten. Ik was er klaar voor! Het plan was om eerst 2 kilometer in te lopen (7 min/km) vervolgens kon ik 4 kilometer een beetje spelen met mijn tempo. Ik begon met 6:30 min/km maar gaandeweg ging ik richting de 6:00 min/km. Ik heb de run afgesloten met 1,5 kilometer uitlopen (7min/km). Op de helft (+- 3,5 km) heb ik even twee minuutjes gewandeld. Mijn hartslag was namelijk torenhoog en ik dacht dat wandelen deze misschien iets zou laten zakken, wat overigens niet het geval was. Ondanks mijn hoge hartslag voelde het wel goed, misschien dat mijn Garmin niet helemaal gelijk had? Ik heb de hele run goed gelet op houding en ook op hoe mijn benen voelde. Ik had op wat stijfheid in mijn rechter kuit na geen pijn wat echt heel erg fijn was want sinds augustus 2019 is er vrijwel geen run geweest die echt pijnloos ging.

Afb: Duurloopje donderdag 16 januari

Ook op vrijdag had ik geen last van mijn schenen. Ik had wel een beetje spierpijn (zware benen) maar de fysio had me al gewaarschuwd dat ik door het vele rekken ook wat zware benen kon krijgen een aantal dagen, ik denk dus dat dat is wat ik voel. Ik wil niet té positief klinken maar ik heb er echt weer zoveel zin in! Ik moet nu vooral zorgen dat ik niet wéér te hard van stapel ga lopen, want het loopt lekker dus wil ik meer. Gewoon rustig opbouwen. Ik kan beter gaandeweg een training toevoegen dan opeens één keer in de week veel verder gaan lopen. Maar ja, ik ben hier erg blij mee! 🙂

Op zondag had ik weer een training van het lopersproject van Olympus ’70. Deze trainingen zijn gebaseerd op het interval principe. Je wisselt dus tempo af met dribbelen. Ook schenken ze aandacht aan loopscholing wat vooral voor mij echt heel fijn is! Hoe beter ik leer lopen, hoe minder blessures ik hoop te hebben! De training was erg fijn, ik had geen last van mijn scheenbenen (vreugde dans!) wel waren mijn kuiten wat stijf maar dit mocht eigenlijk geen naam hebben ;). Na de training heb ik nog een bakkie gedaan met de dames en daarna was ook deze training, training 3, weer klaar! Stiekem is het jammer dat het over 2 maanden gewoon al weer klaar is. Dat betekend wel dat ik over 2 maanden aan de start sta van de 5km om mijn PR van 32:35 min te verbeteren! Ik heb er wel vertrouwen in dat dat gaat lukken 🙂

Afb: Training 3 van het lopersproject Olympus ’70 (zondag 19 januari)

Woensdag mag ik weer naar de fysio. Ik heb mijn rekoefeningen netjes gedaan en ook het hardlopen ging goed. Ik heb geen tempo werk gedaan en tijdens te training van Olympus ’70 ook aangegeven dat ik niet voluit mag, hier is rekening mee gehouden. Afgelopen week voelde goed. Mijn schenen deden eigenlijk geen pijn. Ik voelde na de training zondag wel dat het allemaal wat stijf was in mijn onderbenen maar dit mag geen naam hebben. Ik hoop dat mijn fysio net zo tevreden is als ik ben 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s