Hardlopen week 5

Week 5 was er eentje zeg. Op zondag (laatste dag van week 4) verdraaide ik mijn onderbeen tijdens de training van het Lopersproject (Olympus ’70) en sinds dien is het gedaan met de pret.

Op woensdag stond er een run op de planning. Een kort rondje vanaf mijn schoonouders naar huis. Ik geloof +- 4 kilometer. Precies goed dacht ik zo. Maandagochtend werd ik wakker met pijn in mijn rechter onderbeen. Ik dacht in eerste instantie dat het spierpijn was maar toen ik dinsdag en woensdag nog steeds last had wist ik dat het foute boel was.. Ik besloot even een paar dagen hardloop-pauze in te lassen.

Om mijn benen wat te ontzien heb ik gekoeld met een coolpack en ik heb iedere avond mijn scheenbenen ingespoten met warmtespray in de hoop dat dat de doorbloeding goed zou houden. Ook heb ik rekoefeningen gedaan maar het gaf eigenlijk allemaal geen verlichting.

Vrijdag had ik een afspraak bij de fysio. Ik hoopte uiteraard dat het oordeel niet te hard zou zijn.. Gewoon een beetje beurs hoopte ik. Ik wilde natuurlijk wel zondag mee kunnen trainen met het Lopersproject.

Het oordeel was wel hard.. Zondag trainen was uitgesloten. Ik mocht pas weer gaan hardlopen als de pijn helemaal verdwenen was. Als ik dan weer wilde gaan lopen dan moest ik dit met een rustig schema weer gaan oppakken.

Het schema ziet er als volgt uit:

Zoals je kunt zien is het een opbouwend schema en loop ik de eerste weken relatief weinig. Vooral als je in gedachten houd dat ik qua conditie prima 8 a 9 kilometer kan hardlopen echter mag dit voor mijn spieren/gewrichten absoluut niet. Als dit allemaal goed gaat en de pijn blijft weg dan kan ik weer meetrainen met het lopersproject. Wel moet ik in gedachten houden dat ik ook bij het lopersproject niet voluit mag gaan en dat onverharde paden vooral de komende weken niet handig zijn. Ook zal ik moeten luisteren naar mijn lijf en eventueel vroegtijdig een training stoppen.

Zondag heb ik de eerste training gedaan van mijn nieuwe schema. 8x 2 minuten joggen, in de rust 30 seconden wandelen. Qua conditie ging dit prima. De pijn lag rond de 2 (van 10). Ik heb er voor gekozen om rondjes rond het gemeentehuis te rennen. Als de pijn te erg zou zijn kon ik namelijk meteen naar huis. Dit was een fijne gedachte. Het was fijn er weer even uit te zijn. Wel denk ik, als ik puur af ga naar hoe mijn benen voelen, dat trainen met het lopersproject voorlopig nog een no-go zal zijn, tenzij ik opeens met sprongen vooruit ga natuurlijk. Laten we vooral niet op de zaken vooruit lopen en het per dag bekijken 😉

Over een week of 7 sta ik aan de start van mijn 5km wedstrijd. Ik ga er nu van uit dat ik niet zal starten. Uiteraard ga ik wel mijn best doen om het toch voor elkaar te krijgen, ik moet alleen constant de afweging maken of het wel of niet verstandig is. Ik wil mijn lijf niet slopen.

De komende weken ga ik dus rustig opbouwen. Hopelijk gaat het pijnvrij en kan ik de rest van het jaar gewoon weer lekker hardlopen!

2 gedachtes over “Hardlopen week 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s