Auto, geen auto, fietsen, niet fietsen, regen wat nu?

Toen ik in 2017 bij Luiten ging werken kocht ik mijn eerste autootje. Luiten lag op ruim 30 kilometer afstand dus fietsen zag ik niet echt zitten. Ik kocht een Chevrolet Matiz. De trouwe bloglezer weet hoe een rampen bak dat was.. Ik ruilde deze dus in voor een Toyota Aygo uit 2008. Hier rij ik nog steeds in.

Inmiddels is hij 12 jaar oud en zitten er ruim 90.000 kilometers op de teller. Hij heeft mij in die ruim twee jaar van dienst nog geen enkele keer in de steek gelaten. Met mijn Chevrolet stond ik wekelijks aan de kant, met mijn Toyota nog nooit! Wél zijn de APK’s en beurten altijd onwijs duur. Het eerste jaar, grote beurt, bleek ik lekkage te hebben in mijn kofferbak.. Oeps. Ruim 650 euro verder mocht ik hem weer ophalen. Bij de laatste APK en kleine beurt waren er verschillende dingen mis en kwam hij uiteindelijk zelfs niet door de APK heen als ik hem niet zou laten repareren. Ik ging dus overstag en stak nogmaals 600 euro (dit was eigenlijk bijna 900 euro maar ik besloot geen nieuwe banden te nemen..) in mijn bakbeest. Met de wetenschap dat ik over een halfjaar alsnog nieuwe banden moet komt daar dus nog een bedrag bij..

Ik werk in de Maasdijk, wat betekend dat ik tussen de 10 en 15 minuten onderweg ben met de fiets of 10 minuten met de auto. Het verschil fiets en auto is dus minimaal. Daarbij regent het eigenlijk vrijwel nooit. Oké Oké de afgelopen weken regende het wel de hele tijd maar dit is gewoon geen goede maand om hier uitspraken over te doen.. Er is een website waarop een man bijgehouden heeft hoe vaak het nou echt regent en dit is maar 10%. één keer in de twee weken dus. Één keer per twee weken een nat pak dus. Té overzien toch? En toch fiets ik minder vaak dan ik zou moeten doen.

Kijk tuurlijk is het verleidelijk. Als er een auto voor de deur staat dan gebruik je hem nou eenmaal makkelijker. Als de buienradar zegt “het kan gaan regenen vanmiddag” dan pak ik toch maar de auto. Maar wat nou als die auto er niet zou zijn? Met de bus is geen optie, duurt ruim een halfuur en dat is dus een beetje zonde van mijn tijd. Dan zal ik dus weer of geen weer gewoon moeten fietsen.

Ik heb 3 jaar in Den Haag gewerkt. Enkele rit was 10 kilometer. Ik fietste eigenlijk altijd. Ik denk dat ik op twee handen kan tellen hoe vaak ik de bus gepakt heb. Dat was 2 dagen vanwege de sneeuw en waarschijnlijk een paar keer vanwege een storm. Nog minder dan 10% dus! Tuurlijk ik ben echt wel nat geregend. En goed ook. Maar toch weerhield het mij er nooit van om te gaan fietsen. Waar word ik nu dan wél door tegen gehouden? Is het gemakzucht?

Ik zit dus heel erg te twijfelen. Twee auto’s rijden is gewoon een aardige kostenpost. En heel eerlijk, mijn auto is puur luxe want nodig is hij niet. Dus waarom doe ik hem niet gewoon weg? Volgende week is Mike zijn auto aan de beurt voor een APK en onderhoudsbeurt en zijn auto mankeert ook het één en ander (bijvoorbeeld lekkage… ook al..) dus ik verwacht een aardige rekening. Gaan we dat nog wel doen dan? Moeten we zijn auto dan niet weg doen? Kan hij in mijn auto rijden en kan (moet) ik gaan fietsen.

En zo dub ik dus de hele dag. Als ik op de fiets zit denk ik ‘dit is toch wel heel fijn’ en als ik in de auto zit denk ik ‘ik wil hem echt niet kwijt’.. Een tweestrijd dus. Fietsen levert zoon 170 euro per maand op (geen kosten auto plus de reiskostenvergoeding die ik in mijn zak kan steken). Stel ik zou gaan fietsen en mijn auto weg doen dan levert dat per jaar een besparing op van ruim 2000 (!!!!) euro. Dat is toch een waanzinnig bedrag! En dan reken ik de kosten voor APK en onderhoud niet eens mee. Ik denk dat je op die manier rond de 3000 euro per jaar kunt besparen. Daar kan je mooie reisjes mee maken zeg.

De komende tijd dub ik nog maar even verder. Als Mike zijn auto zonder teveel problemen door de APK komt dan houden we voorlopig dus nog twee auto’s. Misschien dat ik hem dan aan het eind van het jaar toch verkoop. We gaan het zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s