Zooltjes – van dag tot dag

Toen ik hoorde dat ik zooltjes moest ben ik flink gaan Googlen. Google wist alleen vrij weinig, dit verbaasde mij. Ik heb een handje vol ervaringen gelezen van mensen met zooltjes, grote probleem: deze mensen deden niet aan hardlopen. Zooltjes zijn heel persoonlijk dus ik snap dat je niet alle ervaringen op jezelf kunt betrekken maar toch had ik vooraf graag wat meer er over gelezen. Vandaar dat ik hier mijn ervaring deel met mijn podotherapeutische zooltjes, van dag tot dag 😉 Lees je mee?

Maandag 17 februari – Dag 1
Ik mocht in de middag mijn zooltjes ophalen. Ik had mijn hardloopschoenen bij me zodat we meteen konden kijken of ze daar goed in passen. Zowel in mijn dagelijkse schoenen als in mijn hardloopschoenen passen de zooltjes prima! Ik moest mijn zooltjes meteen in mijn dagelijkse schoenen gaan inlopen. Iedere dag een paar uur en dit dan steeds iets uitbouwen. Ik heb een zittend beroep dus ik zou ze gewoon de hele dag aankunnen omdat ik overdag relatief weinig wandel. Maandagavond heb ik mijn schoenen een paar uur aangehouden. Het voelde nog wat onwennig maar pijnlijk was het niet. Rond 21:00 uur (ik had mijn zooltjes toen 3 uur gedragen) waren mijn voeten wel wat moe maar volgens de podotherapeut is dit volkomen normaal!

Dinsdag 18 februari – Dag 2
In de ochtend meteen mijn schoenen (met zooltjes) aangedaan. Er zit een vrij grote bolling in mijn zooltjes dit voelt gek, het loopt ook wat ongemakkelijk. De Podotherapeut had al aangegeven dat dit best even wennen zal zijn en ik het zeker de tijd moet geven. Als mijn voeten moe worden of gaan tintelen dan moet ik ze gewoon even rust geven en mijn normale zooltjes weer even in mijn schoenen doen.

Op het werk gaat het eigenlijk prima. Vooral de ochtend verloopt zonder problemen. Ik loop af en toe wat meters, dit blijft wat gek maar pijnlijk is het niet. Na de lunch heb ik een wandelingetje gemaakt van een halfuurtje. Bij terugkomst tintellen mijn voeten iets maar het mag geen naam hebben.

Wat merk ik: schenen doen geen pijn!!!! Wel beetje last van mijn kuit, zou spierpijn kunnen zijn, hier ben ik voor gewaarschuwd 😉

Woensdag 19 februari – Dag 3
Ik word wakker met pijn in mijn rechter scheenbeen. Dit was niet de bedoeling toch? Ik besluit niet in paniek te raken. Ik moet tenslotte gewoon nog even wennen aan de nieuwe zooltjes. Adem in, adem uit en geef het wat tijd! Trouwens, die blaar op mijn hiel is ook niet mals..

Donderdag 20 februari – Dag 4
Ik word weer wakker met een stekende pijn in mijn rechter scheenbeen. Na een uurtje trekt dit weg. Overdag voelt het goed. Mijn schenen en kuiten voel ik wel licht maar het is niks in vergelijking met maanden terug.

Bij thuiskomst heb ik overal blaren. Het inlopen van mijn Ecco’s maanden terug was drama en nu er andere zooltjes in zitten lijkt dit drama teruggekeerd. Ik heb besloten mijn zooltjes dan maar in mijn hardloopschoenen te doen en deze dan maar overdag te dragen. We gaan zien of dat beter werkt.

Vrijdag 21 februari – Dag 5
Ik word weer wakker met een stekende pijn in mijn rechter scheenbeen. Het lijkt iets sneller weg te trekken dan op dag 4. Vandaag mijn hardloopschoenen (met mijn zooltjes er in) aan naar het werk. We gaan zien of ik morgen wakker word zonder scheenbeenpijn 😉

Zaterdag 22 februari – Dag 6
Ik word niet wakker met een stekende pijn in mijn rechter scheenbeen!! Mijn hardloopschoenen met zooltjes lijken toch te helpen!

Zondag 23 februari – Dag 7
Weer geen pijn in mijn scheenbeen bij het wakker worden! Zoals ik mij nu voel denk ik dat als ik nog een weekje rust houd ik daarna weer wat kan gaan doen. Wandelen misschien om mee te beginnen.

Maandag 24 februari – Dag 8
Weer geen pijn!!! Het is gek, ik heb maanden pijn gehad dus wakker worden zonder pijn voelt dan opeens heel gek. Alsof het een droom is, super vaag. Nog even en we kunnen weer!
De fysio was tevreden! Hardlopen mag nog niet maar ze merkt dat het beter gaat 🙂

Dinsdag 25 februari – Dag 9
Ik treed in herhaling maar WEER GEEN PIJN! Van de fysio mag ik deze week 1x een wat langere wandeling maken en dan volgende week beginnen met het schema van run2day. Dit schema begint met een week wandelen (3x) dit zal ik dus volgende week gaan doen. Dan weer terug naar de fysio en dan mag ik hopelijk in week 11 weer gaan hardlopen!!

Woensdag 26 februari – Dag 10
Weer geen pijn! Het gaat eigenlijk best wel goed!

Donderdag 27 februari – Dag 11
Ik geloof dat ik gisterenavond na het sporten (fietsen en wat oefeningen) toch wat voelde in mijn schenen of was het fantoompijn? Vandaag in ieder geval geen pijn!

Vrijdag 18 februari tot en met zondag 1 maart – Dag 12 tot en met 14
Een paar drukke dagen gehad. Vrijdag was nog relatief rustig. Zaterdag en zondag wezen klussen in het nieuwe huisje van m’n moeder en Annemarie. Dit was best een goede test om te zien hoe mijn scheenbenen het zouden doen. Ik heb geen moment pijn gehad aan mijn schenen!

Maandag 2 maart – Dag 15
Het gaat nog steeds als een trein!

Dinsdag 3 maart – Dag 16
Vandaag training 1 van het beginners schema van Run2Day gedaan. Training 1 is 30 minuten wandelen. Uiteindelijk heb ik zeker 3 x 30 minuten gewandeld, ik was namelijk de hele dag de hort op. Ik ging in de avond naar bed zonder pijn!!!!

Woensdag 4 maart – Dag 17
Ik word wakker met pijn in mijn hiel. Heb ik gisteren misschien toch te veel gelopen? 

Donderdag 5 maart – Dag 18
Nog steeds last van mijn hiel. Ik denk dat ik hem toch iets overbelast heb dinsdag. 

Vrijdag 6 maart tm maandag 9 maart – Dag 19 tm 22
Mijn hielpijn trekt gelukkig weg. Wandelen gaat goed, dit heb ik twee keer gedaan volgens het schema van Run2day. Ik heb zaterdagavond een tijdje mijn laarsjes aangehad zonder speciale zooltjes, wel voornamelijk gezeten maar dit ging prima. Geen last van mijn schenen.
PS: maandag zei Liset dat ik weer mag gaan hardlopen!!!!

giphy

Dinsdag 10 maart – Dag 23
Eerste keer hardlopen met mijn nieuwe zooltjes! Ik moest wel een beetje wennen aan de stand van mijn rechtervoet, leek alsof mijn sok niet helemaal goed zat. Hardlopen zelf was pijnloos!!!! Ben als een kind zo blij 🙂

Woensdag 11 maart – Dag 24
Ook the day after gaat alles goed. Geen pijn. Zelfs geen spierpijn 😉

Donderdag 12 maart – Dag 25
Geen pijn. Saai hé 😛 

Vrijdag 13 maart – Dag 26
No problemo met de zooltjes

Zaterdag 14 maart – Dag 27
Ook vandaag geen enkel probleem

Zondag 15 maart – Dag 28
Vandaag de laatste hardloop training van week 2 gedaan! Het ging erg goed. Geen pijn en mijn conditie lijkt weer met sprongen vooruit te gaan.

Dit waren mijn bevindingen over de podotherapeutische zooltjes. Ik ben erg blij met mijn zooltjes, de hulp van mijn podotherapeut en de hulp van mijn fysiotherapeut. Ik wil daarom ook iedereen die te maken heeft met pijn tijdens het wandelen/hardlopen adviseren een specialist te bezoeken.

Nog een aantal tips:
Loop je zooltjes goed in voordat je er mee gaat sporten. Dit moet minimaal twee weken.
Zijn je zooltjes nat geworden? Ze ze rechtop in je schoen zodat ze kunnen drogen en hun vorm behouden.
Laat ieder jaar je zooltjes controleren. Ze kunnen dan eventueel worden aangepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s