Home made sushi!

Vandaag een keer een ander soort blog als jullie van mij gewend zijn! Ik ben enorm fan van sushi. Het liefst bij een goed restaurant maar sinds een paar maanden kan ik ook mijn home made sushi erg waarderen en eet dit dus ook zeker één keer per maand!

Zelf sushi maken lijkt misschien lastig maar dat is het helemaal niet. Je hebt nodig: een bamboe matje, vershoudfolie, sushi rijst, norivellen, rijstazijn, wat zout en de vulling van de sushi (komkommer, avocado, zalm, tonijn etc.) en eventueel sesam zaadjes.

Je begint met het koken van de sushi rijst. Voor 1 persoon is 125 gram sushi rijst voldoende. Spoel de rijst een paar keer af onder de kraan en doe het in een pan. Doe hierbij 375 ml koud water en breng dit aan de kook. Als het kookt dan kook je de rijst met de deksel op de pan 10 minuten. Zet hierna het vuur uit en laat de sushi rijst nog 15 minuten staan. Haal de deksel niet van de pan!

Na 15 minuten schep je de rijst in een grote kom zodat de rijst goed kan afkoelen. Vervolgens meng je 2,5 eetlepel rijstazijn met een halve eetlepel zout en dit breng je aan de kook. Dit kan eventueel ook in de magnetron. Roer het even door en spatel het vervolgens door de sushirijst. De rijst moet nu zeker 2 uur afkoelen. Zet de rijst niet in de koelkast, dit komt de smaak niet ten goede. Bedek ondertussen je bamboematje met een laag vershoudfolie.

Als de rijst goed afgekoeld is kan je beginnen met rollen. Ik begin altijd met de inside out rol. Dit is de sushi waarbij de rijst aan de buitenzijde zit. Ik snij altijd een norivel doormidden en bedek de glimmende kant met een dunne laag rijst. Strooi hier wat sesamzaadjes overheen en draai het vel om (binnenstebuiten). Je hebt nu de rijst onder (tegen je bamboematje aan). Bedek het norivel met de gewenste vulling, bijvoorbeeld komkommer en zalm. Rol vervolgens je norivel op. Dit moet vrij strak zodat de vulling er goed strak inzit. Als dit de eerste keer niet zo soepel gaat is dat niet vreemd, meestal kost het wat oefening voordat dit helemaal soepel gaat 😉

Uiteraard maak ik ook altijd de ‘gewone’ sushi rollen. Dit doe ik als volgt: Leg een norivel op je bamboematje en beleg deze met een dunne laag sushirijst. Op de onderste helft leg je vervolgens je vulling (bijvoorbeeld tonijn). Vervolgens rol je dit stevig op. Als je rolletje niet goed dicht wil blijven dan smeer je op het laatste stukje van het norivel wat water, dan blijft de rol goed dichtplakken!

Met je vullingen kan je alle kanten op:
– zalm en avocado
– zalm en komkommer
– tonijn
– komkommer
– surumisticks
– gekookte garnalen
Waarschijnlijk kan je zelf nog veel meer variaties bedenken!

De eerste keer sushi maken voelt misschien wat gek. Je moet het even in je vingers krijgen. Als je het eenmaal onder de knie hebt zal je waarschijnlijk net zo verslaafd raken als ik 😉

Nog een paar tips:
– zoals ik al zei bekleed ik mijn bamboematje altijd met vershoudfolie. Dit doe ik zodat de rijst bij de inside out rol niet aan het matje blijft plakken.
– koop de vis vers, je eet dit rauw dus het moet goede kwaliteit zijn.
– als je sesamzaadjes gebruikt, bak deze dan even kort. Dit maakt ze wat krokanter.

Heel veel succes bij het maken van je eigen sushi en als je graag uitleg wilt in de vorm van beeld heb ik hieronder nog twee nuttige links voor je 🙂

Laat mij vooral weten of het gelukt is! 🙂

Inside out rol
De ‘normale’ sushi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s