Hardlopen week 19

Het was mij mijn week wel zeg. Op hardloopgebied was het een erg prettige week. Het weer was heerlijk en mijn trainingen gingen goed.

Maandag begon ik met een tempo training. Ik wilde tussen de 6:00 en 6:30 min / km lopen en dit is gelukt. Makkelijk was het niet en mijn hartslag had het moeilijk maar het was wel erg lekker om wat harder te gaan. Op het programma stond: 2 x 15 minuten hardlopen met in de rust 5 minuten wandelen.

Even terugkomend op mijn hartslag. Mijn hartslag is tijdens het hardlopen altijd heel erg hoog. Ook al loop ik heel relax en kost het mij weinig moeite dan nog is mijn hartslag hoger dan 150. Ik heb thuis nog een borstband liggen, deze ga ik nu dus een aantal keer proberen om te zien of mijn hartslag echt zo hoog is of dat mijn horloge niet helemaal accuraat meet. Word vervolgt 😉

Op woensdag mocht ik weer! Het weer was wederom prima. Dit zou een langzame training worden. Ik wilde een rustige hartslag hebben (zoals hier boven al vermeld lukt mij dit op de één of andere manier niet). Ik liep de hardloopstukken met een hartslag van 155 gemiddeld. Bij mij zou (uitgaan van een maximale hartslag van 190) een hartslag van 155 een zone van (nog net) zone 3 zijn. Langzame duurlopen moeten eigenlijk in zone 2 maar een hartslag van 130 krijg ik dus echt niet voor elkaar (of mijn horloge meet mijn hartslag niet goed maar dat word nog onderzocht 😉 ). Op het programma stond: 20 minuten hardlopen, 5 minuten wandelen, 15 minuten hardlopen.

Op zaterdag hadden we weer de laatste training van de week. Ik ging in de ochtend vrij vroeg lopen, het zou namelijk warm worden. Ik at alleen een banaan en ging op pad! Op het programma: 20 minuten hardlopen, 4 minuten wandelen, 15 minuten hardlopen. De eerste 4 kilometer ( +- 28 minuten) ging ik gemiddeld 7:13 min/km. dit is voor mij een ontspannen tempo, ik had trouwens hier wel gewoon een hoge hartslag van 170 (hoe dan?!). Volgens internet is dat bijna 90% van mijn maximale hartslag en kan je dit hooguit een paar minuten volhouden, hoe kan het dan dat ik dat 28 minuten kan volhouden en daarna nog kan versnellen?? Na die 28 minuten heb ik namelijk nog 7 minuten gas gegeven en liep ik gemiddeld rond de 6:00 min/km. Mijn snelste tempo in de laatste kilometer was: 5:01 min/km. Dit was met een hartslag van 197. Het hele hartslag verhaal moet ik dus echt eens goed gaan uitzoeken. Misschien is mijn maximale hartslag wel veel hoger dan ik denk? Verder was deze training erg fijn!! Het rustige tempo was fijn om even wat bij te komen en het snelle tempo is echt een lekkere prikkel. Ik vind snel lopen gek genoeg ook veel makkelijker dan rustig lopen. Als ik rustig moet lopen versnel ik soms toch zonder dat ik het door heb.

Deze week (week 20) is al weer de laatste week van het schema. Ik vind het stiekem best jammer. Ik haalde ongelooflijk veel voldoening uit de trainingen. Ik ga dus zeker door met het schema voor 10 kilometer hardlopen maar dat is niet het enige dat ik ga doen. Ik merk als ik naar mijn trainingen kijk in de Garmin app dat mijn cadans heel erg laag is. Meestal rond de 140. Professionals lopen rond de 180. Ik hoef absoluut niet te lopen als een professional maar 160 is wel een beetje het minimum wat je als gemiddelde cadans zou moeten hebben. Een hogere cadans zorgt voor minder blessures en minder energie die verdwijnt bij iedere stap. Mijn cadans mag dus best een beetje omhoog. Hoe ga ik dat aanpakken? Ik heb een app gedownload, dit is een metronoom. In deze app kan je precies het aantal beats per minuut instellen, bijvoorbeeld 140. Je krijgt dan piepjes te horen op die maat, die je al hardlopend kunt volgen. Ik stel deze piepjes nu in op 150 en ga hardlopen op die beat. Je cadans verhogen is lastig en je moet dit ook vooral heel erg rustig doen dus niet van 140 opeens naar 170, dat vraagt om blessures. Stapjes van 10 is meer dan genoeg. Daarbij doe je dit niet de hele training maar af en toe tussendoor een minuut om te wennen aan het tempo. De komende tijd ga ik hier dus mee oefenen, steeds als ik een bepaalde cadans onder de knie heb voer ik hem weer iets op, tot dat ik rond de 165 a 170 zit. We gaan zien hoe dit uitpakt. Hierover zeker volgende week meer! 🙂

Ik hoop dat jou week net zo fijn was als de mijne, aan het weer kan het niet gelegen hebben 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s