Overwinning op mezelf, alweer!

Overwinningen moet je vieren!

Ik ben wederom trots op mezelf. Ik voel me steeds iets beter. Ben ik dan nu opeens helemaal genezen? ZEKER NIET. maar ik maak stappen en voel me rustiger.

Ik heb nog steeds dat zenuwachtige gevoel. Ik heb nog steeds die twijfel, dat stemmetje in mijn hoofd die altijd een mening heeft en deze wil doordrukken. Ik heb ook zo nu en dan nog lichte paniek. Wat ik al een week niet meer heb gehad is een paniekaanval! Hoe tof is dat!?

Als mijn hoofd vervelende dingen zegt stuur ik hem weg. Is het echt zo simpel? Nee natuurlijk niet maar het werkt wel. Het stemmetje zegt vaak dingen als: ‘wat nou als het niet lukt?’ ‘wat nou als ik het niet kan?’ ‘dit gaat fout’. Het stemmetje laat mij eigenlijk altijd twijfelen en van de twijfel raak ik in paniek. Ik probeer het stemmetje nu te negeren en soms zelfs weg te sturen. Het lukt niet altijd maar soms lukt het dus wel!

Mijn gesprekken met R. geven mij veel inzichten. Vaak zijn het dingen die ik diep van binnen best weet maar die ik gewoon moeilijk toe te passen vind. R. helpt mij om realistisch naar zaken te kijken. Stel er gaat iets mis, dit kan van alles zijn, hoe erg is dit dan? Wat kan ik hier nu aan doen? Is het antwoord: Niks. Dan kan ik dus niks doen. Hoeveel zin heeft het dan om een paar uur in paniek te verkeren? Geen. Zo simpel is het. Ik doe wat ik kan, meer kan ik simpelweg niet doen. Het is niet altijd makkelijk, mijn baan is bijvoorbeeld ook niet altijd makkelijk, het leven is soms ook gewoon niet altijd makkelijk. ‘Ze hadden mij niet nodig als het makkelijk was’.

Het is makkelijk om te kijken naar alles dat er mis gaat. In de slachtofferrol te kruipen en daar ‘veilig’ te blijven zitten. Neem de bruiloft. Is het kut dat deze niet doorging vorige week? JAZEKER. Helpt het iets om daar in te blijven hangen? Want ik ben enorm zielig natuurlijk want het had onze grote dag moeten worden. Jank jank jank.. Ja het had onze dag moeten worden maar het is niet zo PUNT. In september komt onze dag maar deze tegenslag nu alles laten verpesten is zo zonde. Het drukt een negatieve stempel op onze bruiloft en dat mag niet.

Zo zijn er natuurlijk meer dingen. Mijn baan is stressvol. Dat wist ik toen ik ja zei tegen deze baan. Ik zit in een functie waarbij ik dagelijks problemen moet oplossen. Ik ben packaging planner maar je kan mij beter problem solver noemen. DAT IS GEWOON WAT IK DOE. Ik kan twee dingen doen: balen dat ik problemen moet oplossen of ze oplossen. Als ik ga balen dat ik problemen moet oplossen kan ik beter ontslag nemen want dit is nou eenmaal mijn baan. Dus schouders en onder en gaan. Soms kan je dingen niet oplossen, dan is dat dus gewoon wat het is.

Het zijn fijne inzichten. Het zijn dingen die ik ook vooral moet blijven onthouden en herhalen. Ik merk bij mezelf altijd dat zodra ik in therapie ga het snel weer beter gaat. Als de therapie dan stopt dan verval ik op een gegeven moment weer in mijn oude gedrag. In de slachtofferrol, in de paniekstand. Laten we afspreken dat we dit keer niet vervallen in dit vervelende gedrag, gewoon volhouden. VASTHOUDEN AAN WAT IK GELEERD HEB.

Er is licht aan het einde van de tunnel. We gaan de goede kant op. Ik ben trots 🙂

Een gedachte over “Overwinning op mezelf, alweer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s