Intermittent fasting

Ik deed het al eens eerder in 2018, intermittent fasting. Ook nu waag ik weer een poging. Waarom? Heel simpel, ik houd niet van ontbijten, nooit van gehouden ook! Het ontbijt nu dus overslaan geeft mij erg veel rust. Een ander fijn voordeel: ik kan een halfuur langer in bed blijven liggen! 🙂

Ik heb gekozen voor de 16:8 methode. Ik vast 16 uur en eet 8 uur. Ik start vaak tussen 19:00 en 20:00 uur en eet dan pas rond 12:30.

Ieder begin is moeilijk zo ook nu. De eerste dagen (3 a 4 dagen) had ik het ietwat zwaar. Ik had bijvoorbeeld op dag twee rond 9 uur erg veel honger maar na een kop thee verdween dit om vervolgens rond half 11 weer terug te komen. Ik merk dat als ik dan thee of koffie drink mijn honger weer zakt. Ik heb met mezelf afgesproken dat als ik echt honger heb ik gewoon eet, ik heb daarom ook altijd eten bij me voor het geval dat!

Wat ik het meest gemerkt heb is dat ik heel erg helder ben in mijn hoofd. Ik ben ongelooflijk productief in de ochtend! Voel me ook heel fris en fit. Ik vind dit het grootste voordeel! Daarbij lijk ik uitgeruster wakker te worden alleen weet ik niet of dit door IF komt of door de kwaliteit van mijn slaap of misschien wel door de valeriaan die ik slik.

Ik begon op dinsdag 16 juni. Ik had een aantal dagen weer erg slecht gegeten (chinees, pizza, zoete broodjes..) en zag de weegschaal weer wat omhoog schieten. Geen goed teken vooral omdat op 1 augustus mijn trouwjurk vermaakt word en ik dan niet opeens een paar kilo zwaarder moet zijn. Ik besloot dus om terug te vallen op IF.

De eerste dag (16-6) ging erg gemakkelijk. Ik voelde me fit en kreeg eigenlijk pas rond 11:30 uur honger. Tijdens de lunch at ik gewoon wat ik altijd at, geen grotere portie dus, en ik heb tot het avondeten ook geen honger gehad! Na het avond eten heb ik eigenlijk nooit trek/honger dus dit ging mij ook erg makkelijk af. Dag twee vond ik zwaar! Ik had eigenlijk bij het opstaan al honger maar na een kop koffie verdween dit. Om de zoveel uur kwam het honger gevoel weer opzetten maar dit verdween ook steeds weer na een kop thee of koffie. Uiteindelijk heb ik het dus toch tot 12:30 uur kunnen volhouden. Vanaf dag drie ging het steeds makkelijker en had ik er eigenlijk weinig moeite meer mee.

Ze zeggen dat sporten goed is tijdens de vastperiode van IF. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. Ik heb wel gefietst naar mijn werk in de ochtend maar dit is maar 15 minuten en dit zie ik dus ook niet als sport.

Waar ik wel tegenaan loop is dat zodra ik weer mag eten ik toch wat slechte keuzes maak. Broodjes met knakworst en een belachelijke hoeveelheid mayonaise, chips of chocolade of een milkshake. Hier wil ik dus wel nog aan werken zodat ik de voordelen van IF niet ongedaan maak door vervolgens een vreetbui te hebben. Ik denk dus dat ik tijdens mijn eet-tijden wat betere voeding moet eten die beter vult waardoor ik geen last krijg van een vreetbui. Dit is iets wat ik gaandeweg gewoon moet ontdekken 😉

Om mijn vastperiode bij te houden gebruik ik de app ‘Zero’. Hierin geef je aan hoe laat je je laatste maaltijd hebt gegeten en dan telt de app af tot dat je weer mag eten. Super makkelijk en je hoeft dus zelf echt nergens meer over na te denken.

Dan de harde cijfers! Want dit is natuurlijk ook belangrijk. Op dinsdagochtend (16-6) woog ik 71,6 kg en had ik een buikomvang van 96 cm. Op 23-6 woog ik 70,0 en had ik een buikomvang van 93. Een top resultaat dus!

De komende tijd ga ik hier gewoon mee door. Ik voel me prettig nu ik niet verplicht een ontbijtje naar binnen hoef te werken, ik vond dit namelijk altijd erg lastig in de ochtend en voelde me dan juist vaak opgeblazen ipv dat het een fijne start was. Wel blijf ik eten meenemen als back-up, als ik dan echt honger heb dan kan ik gewoon eten. Het moet tenslotte wel leuk blijven 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s