Meditatie

Toen ik een jaar of 11 a 12 was kreeg ik last van hyperventilatie. Ik ging naar de huisarts maar we hebben het over bijna 15 jaar geleden en de psychische zorg was toen fors minder dan nu. Ik werd dus naar huis gestuurd met een puffertje en de mededeling dan maar in een zakje te ademen als ik ging hyperventileren. Vrij snel daarna zat ik bij de GGZ, het puffertje werkte niet (gek hé). Binnen de GGZ was meditatie ook nog erg onbekend helaas en mijn therapie bestond dus uit praten, praten en nog meer praten.

Door de spanning kreeg ik meer lichamelijke problemen en ik kwam daardoor ook bij de fysio terecht, een fysio die geloofde dat je hoofd en lichaam in balans moeten zijn, deze fysio leerde mij hoe waardevol ontspanningsoefeningen zijn. Als ik merkte dat ik ging hyperventileren richtte ik mijn aandacht op mijn ademhaling en binnen enkele minuten was mijn ademhaling weer normaal.

De jaren daarna heb ik regelmatig gemediteerd. Vaak stopte ik er dan weer mee als ik mij weer beter voelde. Ontspanningsoefeningen en meditatie was voor mij meer een medicijn dan onderhoud ;).

Sinds de psychische zorg een stuk beter is krijg je, als je naar de GGZ of een therapeut gaat, vaker het advies om ademhalingsoefeningen te doen. In het begin is het lastig want je gedachten kan je nou eenmaal niet uit zetten. De eerste paar keer dat je dus gaat zitten om ‘kalm en rustig’ te worden ervaar je juist dat je gedachten alle kanten op gaan en dat het juist niet rustig word. Hier moet je even doorheen. Het is vooral belangrijk je te beseffen dat gedachten niet erg zijn. Je moet ze gewoon zien en accepteren dat ze er zijn maar er niet in mee gaan.

Inmiddels mediteer ik dagelijks. Ik zie meditatie inmiddels meer als onderhoud. Als ik iedere ochtend start met een meditatie weet ik even hoe mijn lijf voelt, hoe mijn hoofd doet. Heb ik veel gedachten? Ben ik moe? Hoe voel ik mij? Ik heb iedere ochtend even 15 minuten om één te zijn met mezelf. Dit klinkt zweverig maar het is niet meer als ‘zitten en rustig ademen’.

De voordelen die ik ervaar als ik mediteer:

 • Ik heb een lagere hartslag
 • Ik voel mij rustiger
 • Ik kan goed aanvoelen wanneer het mij teveel word en hier naar handelen
 • Ik heb meer zelfliefde en zelfkennis ontwikkeld

Denk je nu ‘hé misschien is meditatie ook iets voor mij?’. Hier onder dan een aantal tips:

 • Denk niet dat ‘denken’ erg is. Je gedachten gaan nou eenmaal altijd door. Dat is niet erg. Als er een gedachte opkomt kijk je er naar en je laat het los. Als je merkt dat je blijft hangen in een gedachte dan tel je je ademhaling. In is 1, uit is 2, in is 3, uit is 4 etc. Je merkt dat je dan vanzelf weer rustiger word.
 • Gebruik, als je dit prettig vind, een timer. Ik gebruik de app ‘Meditation Timer‘. Je kan hier zelf een aantal meditaties instellen, met of zonder muziek. Na bijvoorbeeld 15 minuten hoor je een gong en dan weet je dat je klaar bent. Je kan bijvoorbeeld ook blokken van 5 minuten doen, je hoort dan na 5 minuten een gong, na 10 minuten een gong en na 15 minuten de laatste gong.
 • Als je meditatie nog wat eng vind kan je ook beginnen met een simpele ademhalingsoefening. Ga zitten en adem in. Adem uit en houd je adem even vast. Adem daarna weer in. Adem uit en houd je adem even vast. Blijf dit een aantal minuten herhalen. Hoe voel je je hierna? Als je je rustiger voelt en meer energie hebt dan is dit een goede oefening voor jou.
 • Heb je een hartslagmeter? Meet dan aan het begin van je meditatie je hartslag. Meet na je meditatie weer je hartslag. Is je hartslag gedaald? Top dan werkt je meditatie.

Heb je nog vragen? Laat een reactie achter, dan kijk ik of ik je kan helpen! 🙂 Succes met mediteren 🙂

Een gedachte over “Meditatie

 1. Caroline

  Wat een fantastische blog lieve schat. Echt heel professioneel. Menig journalist kan hier een puntje aan zuigen. Super trots op je. Dikke knuffel😻

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s