Louis

Als ik alles overnieuw kon doen en andere keuzes kon maken dan zou ik het volgende doen: Criminologie gaan studeren. Waarom? Omdat ik ongelooflijk geïnteresseerd ben in de rechtspraak en eigenlijk vooral in het hoofd van de crimineel.

Tuurlijk er zijn chillere onderwerpen om je in te verdiepen maar vooral moordzaken, en dan onopgeloste in het bijzonder, vind ik waanzinnig interessant. Alle Podcastst die er zijn mbt moord en doodslag heb ik gehoord. Ook zaken waarvan het bewijsmateriaal nogal dun was vind ik behoorlijk interessant.

Zo ook de zaak van Louis Hagemann. Een zaak met nauwelijks bewijs omdat al het materiaal verloren is gegaan tijdens een lekkage. Louis Hagemann is veroordeeld op basis van een verklaring van zijn ex-vrouw waarin zij verklaard dat hij gezegd heeft: “hou je mond want ik heb al eens een vrouw en haar 2 koters vermoord!”

Terug naar deze zaak. Op 5 maart 1984 worden Corina en haar twee kinderen dood gevonden in haar appartement op de Argonautenstraat in Amsterdam. Het jongste zoontje van Corina, dan 17 maanden oud, blijft ongedeerd. Zo denkt de politie ‘omdat hij de dader toch niet kan identificeren’. In de weken na de vondst waren er drie verdachten. Twee ex mannen, waarvan één de vader van de twee vermoorde kinderen, en Louis Hagemann. Louis is na ontbreken van bewijs vrijgelaten. De twee ex-mannen van Corina hadden een alibi voor de zondag. Er werd toen namelijk nog gedacht dat ze op zondagochtend gedood moesten zijn. Nader onderzoek laat alleen zien (aan de hand van de lichamen en de staat van ontbinding) dat ze zondagochtend al niet meer geleefd kunnen hebben.

De zaak rammelt aan alle kanten. Er is geen dna gevonden van Louis in het appartement van Corina. Louis geeft zelf aan zondagochtend met de taxi naar Corina toe te zijn gegaan maar er werd niet open gedaan. Deze verklaring is door de politie nooit geloofd, waarschijnlijk omdat toen nog gedacht werd dat het tijd van overlijden ergens die zondag moest zijn geweest. Laten we voorop stellen dat Louis geen lieverdje was. Hij had een ongelooflijk lang strafblad echter ontbreken mijn inziens de bewijzen voor de zaak Bolhaar.

De zaak zou in 2002 verjaren maar door aandringen van Peter R. de Vries word de zaak heropend en word Louis Hagemann als verdachte aangemerkt. Dit omdat Peter R. de Vries met een verklaring van de ex-vrouw van Louis op de proppen kwam. Deze verklaring werd, tegen betaling, gedaan. Renetta (ex-vrouw Louis) heeft later tegen een ex van haar gezegd dat ze Louis een hak wilde zetten door deze valse verklaring.

In 2000 heeft Renetta al eens een verklaring afgegeven bij de politie echter heeft zij geen woord gerept over wat Louis haar zou hebben gezegd na de moord op Corina en haar twee kinderen. Waarom dan in 2002, tegen betaling, opeens wel?

In deze veroordeling was er geen dna, geen motief, een alibi (hij was op zaterdag tot laat bij het clubhuis van de hells-angels). Daarbij heeft Louis toen de zaak heropend werd in 2002 niet tegengewerkt en zelfs vrijwillig zijn dna willen afstaan. Dit was uiteraard niet nodig aangezien het dna van Louis nergens meer mee vergeleken kon worden. Op grond van de verklaring van Renetta is Louis Hagemann veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf* voor de moord op de twee kinderen. Moord op Corina kon niet worden bewezen en aangezien de termijn voor doodslag was verjaard is hij hier niet voor veroordeeld. Waarom moord? Omdat aldus het openbaar ministerie “Toen Corina dood was had de dader zich nog kunnen bedenken, hij heeft vervolgens doelbewust en met voorbedachte rade de twee kinderen van het leven beroofd”.

De twee ex partners van Corina zijn nooit meer nader onderzocht. Één van de ex partners is in 2001 overleden (Josef Baron). Jo, zoals hij werd genoemd, stond bekend als agressief en Corina had bij haar bovenbuurman aangegeven bang te zijn voor Jo. Hij had geen alibi voor het weekend van de moord, hij had wel een verhaal over waar hij was op zaterdagavond, namelijk met vrienden in een bar, echter ontbreekt van deze vrienden elk spoor. De vader van de twee vermoorde kinderen (Balfour Haim) had een alibi maar dit is nooit gecontroleerd en er is dus niet bekend of dit een naar waarheidsgetrouw alibi was.

Zoals je misschien wel merkt uit mijn teksten geloof ik niet in de schuld van Hagemann. De bewijslast is nihil. Andere verdachte zijn nooit nader onderzocht. Levenslang het gevang in door een verklaring van ‘horen zeggen’ is ronduit belachelijk. Als de feiten, zoals nu naar voren gekomen, ten gehore waren gebracht tijdens de rechtszaak in 2003 dan was Hagemann nooit veroordeeld geweest. Punt 1: tijd van overlijden moet zaterdagavond zijn geweest. Hagemann heeft een alibi. Punt 2: na onderzoek op de messteken moet de dader linkshandig zijn geweest. Hagemann is rechtshandig. Punt 3: er is geen dna. Kort na de moord is het dna van Hagemann ook al vergeleken met sporen op de crimescene. Er was toen ook al geen match. Punt 4: het motief dat Hagemann Corina van het leven heeft beroofd omdat zij door haar menstruatie geen seks wilde hebben is erg ver gezocht daar waar hun relatie vriendschappelijk was en niet alleen beruste op seks.

Al met al lijkt mij het niet meer dan logisch dat deze zaak alsnog voor de Hoge Raad komt. Een zaak waarin zoveel twijfel is over de veroordeling van de verachte kan naar mijn inziens niet onopgemerkt blijven. Ik hoop van harte dat Louis alsnog een eerlijk proces krijgt, al is de kans helaas klein dat deze zaak ooit nog word herzien hoop ik het voor hem van harte!

Wil je meer lezen over Louis en zijn proces? Kijk dan op deze website: https://www.louishagemann.nl/

Meer boeiende moordzaken? Luister naar Moordzaken de Podcast op Spotify! Aflevering 5 gaat over de zaak Bolhaar waarvoor Louis is veroordeeld.

* Levenslang is in Nederland ook echt levenslang. Je hebt geen recht op herziening om de zoveel jaar. Je krijgt geen rehabilitatie. Als je levenslang krijgt in Nederland weet je zeker dat je het gevang horizontaal uit komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s