Het leed dat Strava heet

In mijn vorige bericht vertelde ik al dat een doel is om van Strava af te gaan. Waarom ik dit ga doen lees je hier!

Toen ik jaren geleden begon met hardlopen liep ik zonder horloge of telefoon (gps). Ik liep gewoon. Geen idee hoever, ik wist alleen hoelang. Ik voelde mij daar eigenlijk harstikke prima bij. Soms liep ik 20 minuutjes en soms was ik een uur weg. Geen druk. Geen gejaagd gevoel. Geen tempo’s halen. Gewoon lopen.

De essentie van het hardlopen zoals sommige het noemen. Gewoon lopen.

Inmiddels heb ik een horloge, met GPS. Loop ik wél op tempo’s en op tijd. Heb ik nu meer plezier? Nee in tegendeel. Ik voel juist meer druk. Zoveel druk dat ik de laatste 3 jaar al 4x geblesseerd ben geweest. 2 keer aan mijn rug, 2 keer aan mijn scheenbenen. Dat lijkt mij toch niet helemaal de essentie van het hardlopen 😉

Ik wil het dus anders gaan aanpakken. Betekend dat dat ik nooit meer op tempo ga lopen of op tijd? Nee tuurlijk niet. Soms is even gas geven gewoon heel lekker. Ik wil alleen terug naar de basis. Hardlopen omdat ik een vol hoofd heb. Deze gewoon leeg lopen. Soms wat harder, soms lekker langzaam. Precies wat op dat moment goed voelt. Soms 4 keer in de week soms maar 2 keer. Net wat uitkomt.

Strava begon mij heel erg tegen te staan. Na het lopen meteen je run uploaden en hopen op zoveel mogelijk kudo’s of reacties. Zien wat andere doen. Jezelf daar aan meten. Loop je dan voor jezelf of juist voor de ander? Over je grenzen heen gaan omdat Pietje wél 10 kilometer kan lopen in 60 minuten. Want als hij het kan.. Maar zo werkt het voor mij niet. Ik krijg een nare nasmaak na een run als ik op Strava kijk. Ik ben sowieso al erg gevoelig voor prikkels van sociale media en Strava is naar mijn idee toch meer een sociale media geworden dan een site waar je je runs kunt bijhouden en je voortgang kunt zien. Ik heb dus besloten er mee te stoppen. Houd ik dan helemaal niks meer bij? Jawel! Mijn horloge is een Garmin en via Garmin Connect kan ik gewoon zien wat ik gedaan heb. Zo kan ik toch zien of ik voortgang boek zonder de vervelende prikkels van de andere lopers. En begrijp mij niet verkeerd, wat andere doen is ook mooi en ik snap dat je dat wilt delen! Ik voel mij er alleen niet meer fijn bij.

Een Strava-vrij 2021 dus voor mij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s