Koud douchen brrr

Je leest het goed, we gaan het hebben over koud douchen!

Ik doe het inmiddels een week of 5 en eigenlijk bevalt het harstikke prima. Ik zal even beginnen bij het begin. Ik luisterde een podcast met de enige echte ice man (Wim Hof) en dacht ‘waarom niet’. Ik zit slecht in mijn vel, mijn lijf voelt ook al een tijd niet lekker, gespannen vooral, dus misschien helpt koud douchen! Na wat research ben ik begonnen met 30 seconden en alleen mijn lijf, niet mijn hoofd. De eerste 30 seconden waren heftig want ik neem geen halve maatregelen dus die douche ging ook helemaal volledig koud, dus niet lauw. Al snel merkte ik dat zolang ik maar rustig bleef ademen het eigenlijk prima ging.

Van 30 seconden ging ik naar 60 seconden, en ik deed uiteindelijk ook mijn hoofd onder de kraan! Zelfs een paar keer mijn haar maar ik krijg daar dus alleen maar een ongelooflijk pluishoofd van dus dat doen we maar niet meer. Van 60 seconden en hoofd ging ik het steeds iets meer uitbouwen en inmiddels zit ik op 2 minuut 30 en ja ik sta helemaal, van boven tot onder, onder een steenkoude douche!

Sommige keren zijn moeilijker dan andere keren. Pas heb ik met moeite de 2 minuten gehaald en het was intens en soms zit ik zonder enige moeite op de 2 minuut 30. Wat ik wel merk ik dat ik het niet meer koud heb als ik uit de douche kom. Voorheen had ik het na een warme douche altijd meteen koud zodra ik de douche uit draaide. Vaak kon ik dan ook slecht slapen omdat mijn voeten en onderbenen heel koud aanvoelde. Daar heb ik helemaal geen last meer van, sterker nog na het koud douchen lijkt de omgeving gewoon behaaglijk!

Wat ik ook merk is dat mijn huid een stuk minder jeukt. Dat jeuken kwam doordat mijn huid vrij droog is en ik slecht tegen wasmiddelen kan. Door het koud douchen lijkt mijn huid een stuk beter te zijn geworden. Ook heb ik het verder veel minder koud.

Eigenlijk ben ik dus heel positief maar er is één klein nadeeltje. Door dat ik nogal gespannen ben zijn mijn schouders net betonblokken. Voorheen kwamen deze een beetje tot rust als ik lekker onder een warme douche stond. Ik douche nu koud dus helaas zijn mijn schouders zo stijf als een blok, jawel, beton. Maar dat is geen reden om te stoppen met koud douchen, dat is juist een reden om iets aan mijn spanning te doen 😉

Al met al ben ik dus heel tevreden over het koud douchen, vooral in combinatie met ademhalingsoefeningen maar wat zijn nou eigenlijk de lange termijn voordelen?
Het verbetert je weerstand! Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld hetgeen resulteert in verhoogde productie van witte bloedcellen. Je kunt dus wel degelijk je weerstand verbeteren door een koude douche te trotseren.
Het verbetert je bloedcirculatie! Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.
Het is beter voor het milieu! Deze hoef ik niet uit te leggen toch? 😉
Het verbetert je humeur! Koud water zorgt voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam, een stof die ook wordt opgewekt bij inspanning, pijn, pittig eten en orgasmes. Endorfinen zijn niet alleen natuurlijke pijnstillers maar ze zorgen ook voor een hoger geluksniveau. Daarnaast is bewezen dat regelmatig koud douchen zelfs beter kan helpen tegen depressiviteit dan antidepressiva.
Het is beter voor je huid! Warm water droogt je huid uit, koud water zorgt er juist voor dat het beschermlaagje op je huid behouden blijft.
Het maakt je geestelijk sterker! Voor koud douchen is aardig wat wilskracht nodig want je hebt natuurlijk niet altijd zin om na een warme douche toch nog even 2 minuten die koude kraan aan te zetten en toch doe je het! Koud douchen zorgt er op lange termijn voor dat je veerkracht en wilskracht toeneemt!

Lees je dit en denk je ‘misschien moet ik het ook eens proberen’? Dan heb ik hier nog enkele tips!
– Begin rustig! Eerst even 30 seconden, begin bij je benen en werk zo steeds iets omhoog.
– Let op je ademhaling. Houd je schouders laag en adem rustig in en uit.
– De eerste weken hoeft je hoofd echt niet onder de koude kraan als je dat nog te heftig vind 😉
– Alle begin is moeilijk dus wees niet te streng voor jezelf.

Ik merk dat ik heel veel baat heb bij koud afdouchen. Ik douche eerst gewoon warm, was mijn haar en mijn lijf en daarna zet ik in één keer de douche helemaal koud. Ik blijf rustig ademen en na 2 minuut 30 zet ik de douche weer uit. Het is weer gelukt! Ga jij het ook proberen of doe je het misschien al? Laat het hieronder weten! 🙂

2 gedachtes over “Koud douchen brrr

 1. Ka

  Als taalnazi zijnde, sorry, verbetert is met een t, geen d 😉
  Verder doe ik het je niet na, niks zo vreselijk als koud douchen, brrrrr…
  Hoe gezond het ook is 😉

  1. Bedankt Ka,
   Half dyslectisch dus spelling is niet mijn sterkste punt. 1 foutje valt in mijn geval dus eigenlijk best mee haha.

   Ik moest ook wel even over de drempel heen hoor maar nu douche ik altijd de laatste twee minuten koud en ik merk dat ik het heel fijn vind! Maar uiteraard ieder zijn ding toch ☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s