Een dodelijke opleiding

Titel: Een dodelijke opleiding
Auteur: Naomi Novik
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Fantasy, Young Adult
Beoordeling: ★★★★★

Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis. Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht.

Een dodelijke opleiding is het eerste deel uit de De Scholomance Serie geschreven door Naomi Novik. Ik kende Naomi Novik niet voordat ik begon aan een dodelijke opleiding maar ze heeft ook ‘ontworteld’ en ‘zilvergaren’ geschreven, boeken die erg goed ontvangen zijn! Het boek ziet er erg mooi uit. Het is een geel boek met een mooie papieren dust jacket eromheen. In het boek vind je een plattegrond van de scholomance (voorin) en tekeningen van hoe sommige ruimtes eruit zien (achterin). Deze bijlages hebben mij erg geholpen om het verhaal heel duidelijk voor me te zien.

Meteen vanaf de eerste bladzijde zit je midden in het verhaal. Dit vond ik de eerste 50 pagina’s wat lastig. Naomi smijt met termen die je nog nooit eerder hebt gelezen zonder hier achtergrond informatie over te geven, gelukkig word alles vrij snel duidelijk en leest het erg gemakkelijk weg. Het was bij mij zelfs zo erg dat ik na de eerste 50 pagina’s zo werd opgeslokt door het boek en ik het niet meer kon wegleggen.

Het verhaal gaat over Galadriel, die El word genoemd, en is verteld vanuit de ik-persoon. Ik vind dit persoonlijk altijd heel fijn lezen omdat je echt het gevoel hebt dat je het zelf meemaakt. Galadriel zit op de scholomance, een school voor kinderen van magiërs om hun krachten te leren beheersen. Het is een school zonder leraren en zonder vakanties waar de leerlingen zichzelf eigenlijk onderwijzen. Ieder jaar daalt de school iets verder richting de grond en tijdens het examen moet je jezelf naar buiten vechten, je kan scholomance dus maar op één manier verlaten: dood of door het examen te halen.

Ik vond het verhaal heel sterk. De monsters zijn erg goed verteld en de verhaallijn zit goed in elkaar. Ik vind bij fantasy soms dat het wat cliché begint te worden maar dit heb ik bij een dodelijke opleiding niet gehad, het verhaal bleef mij steeds verrassen. De personages (El en Orion) zijn goed neergezet en daardoor leest het boek heel gemakkelijk weg.

Een dodelijke opleiding is een fantastisch boek. Het zit goed in elkaar en de cliffhanger was formidabel. Ik kan niet wachten op deel 2! Zoals je kunt lezen ben ik erg enthousiast over dit boek en het zal jullie daarom niet verbazen dat dit vijf sterren krijgt én behoort tot mijn favoriete boeken gelezen in 2021!

Heb jij dit boek gelezen? Laat me weten wat jij er van vind! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s